03/26/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Пълната забраната за пушене в закрити пространства ще доведе до фалити

Забраната за тютюнопушене в затворени обществени пространства, която се очаква да влезе в сила от 1 юни тази година, ще доведе до още по-голямо свиване на оборотите на заведенията, както и до фалити, прогнозират представители на браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите. Това според тях ще доведе до увеличаване на безработицата в страната. Позицията е изразена в отворено писмо до председателя на Народното събрание и министър-председателя, съобщи БТА. Осем организации апелират за среща, на която да представят тяхната позиция и възможни предложения за преодоляване на сложната според тях ситуация.
По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ след влизането в сила на последните ограничения за пушене в закрити обществени пространства през 2010 г. собствениците на заведения в страната са инвестирали около 50 млн. евро, за да приведат обектите си в съответствие с изискванията. Въпросните инвестиции са направени след среща между бранша и държавната администрация през януари 2011 г. и е било постигнато споразумение за запазване на тази регулация до 2014 г. С влизането в сила на новото решение от 1 юни тази година статуквото се променя.
От бранша припомнят, че само в седем европейски държави в момента има пълна забрана за пушене в закрити обществени пространства. След въвеждането й оборотите на заведенията в Испания са се свили с 20%, в Гърция с 30%, а в Белгия за шест месеца са фалирали 2000 заведения. Поради негативните последици върху бранша пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането й, както и в Дания и Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване