03/26/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Разширяваме сътрудничеството с Китай в машиностроенето

Производство на соларни панели и перки за ветрогенератори са само част от интересите на китайски фирми в България. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на българо-китайски бизнес форум, който започна в София. Според него две са приоритетните сфери за разширяване на сътрудничеството между двете страни - електроника и електротехника и сферата на машиностроенето.
В сферата на ВЕИ бихме искали да проучим възможностите за инвестиции от Китай в производството на компонентите за електроцентрали, посочи още Маринов. Форумът е в рамките на тридневна официална визита на делегация от азиатската страна, начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин. Организатори бяха Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Участваха представители от над 60 български и над 20 китайски фирми с различен профил.
В рамките на проявата бяха предвидени двустранни бизнес срещи. Дзян Яопин предложи да бъде разширено сътрудничеството между двете държави в областта на инфраструктурата. Стана ясно, че Китай подкрепя компаниите да участват в инфраструктурни проекти като строителство на електрически централи, усвояване на нови енергии, изграждане на магистрали. За целта беше предложено още българската страна да представи подробности по конкретни проекти, за да може китайската страна да се запознае с тях и да участва. През 2001 г. износът на България за Китай е бил 9,6 млн. долара, а през 2011 г. - 403 млн. долара. Вносът от Китай през миналата година е на стойност 943 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване