03/27/12 19:21
(http://www.klassa.bg/)

Глад за икономисти в ЕК заради ниски заплати

Толкова малко хора кандидатстват за работа в Европейската комисия, че скоро няма да бъде възможно да се гарантира висококвалифицирана работна сила с пропорционално представяне на всички страни членки, съобщи „ИЮ Обзървър“.
Заплатите в комисията са толкова ниски, че не могат да привлекат кандидати от богатите страни членки, обяснява еврокомисарят по въпросите на администрацията Марош Шефчович. Проблемът е на всички нива – от стартовите заплати за администрацията (4349 евро месечно) до най-висшите постове в комисията.
Германците например представляват 16,31% от населението на ЕС. През 2010 г. обаче само 7,61% от кандидатите за административни постове в ЕК са били от Германия. Тази година процентът е още по-нисък – 6,82. Това е по-малко от половината от процента, с който страната би трябвало да е представена в комисията. Проблемът с Великобритания обаче е толкова сериозен, че ЕК започна да набира студенти последна година, за да спре изтичането на висококвалифицирани висшисти. Въпреки че британците са 12,38% от населението на ЕС, само 2,39% от кандидатите за работа в ЕК миналата година са били от Обединеното кралство.
Самият Шефчович сподели, че лично е интервюирал „няколко високопоставени държавни служители“ от „богатите страни“, които са преминали целия процес по наемане на служители на ЕК, но са отказали работата, защото националните им администрации плащат повече. Според изданието този проблем ще се задълбочи до края на десетилетието, когато 60% от мениджърите ще са достигнали пенсионна възраст, но новите попълнения няма да са достатъчно. Проблемът има и краткосрочни измерения. Комисията е силно затруднена да намери топикономисти, които да попълнят допълнителните 59 позиции в генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“. „Знам, че еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен и директорът на дирекцията Марко Бути са много затруднени да намерят икономисти с необходимата квалификация“, разказа Шефчович. Засега само шест от тези 59 места са заети, 23 са в процес на попълване, а другите остават незаети.



Критикуват шеф на европейска агенция за обучения на Карибите

Изпълнителният директор на Европейската агенция за околна среда Жаклин Макглейд стана обект на критики от страна на евродепутатите заради използването на публични средства в размер на 33 000 евро за обучение на персонала на Карибите и Средиземноморието и 300 000 евро за озеленяване на централата на службата в Копенхаген, съобщи „ИЮ Обзървър“. Проектите били организирани от неправителствената организация EarthWatch, в чийто консултативен съвет Макглейд е била по това време. Заради предполагаемия конфликт на интереси ЕП може да не одобри разходите на агенцията за 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване