03/27/12 21:13
(http://e-vestnik.bg/)

Кога ще забранят Национал-демократическата партия?

в. Независимая газета

Германските власти така и не се престрашават да приключат въпроса с Национал-демократическата партия (НДП), която се явява базова платформа на неонацистките сили. Тези дни в Берлин по този въпрос бе свикано специално съвещание на шефовете на федералното и регионалните министерства на вътрешните работи. Обаче, за разочарование на демократичната общественост, очакваната препоръка да бъде сезиран Конституционният съд с искане за забрана на НДП отново не бе приета.

Колкото и да е странно, така бе дезавуирано единодушното решение на министър-председателите на 16-те провинции за бърза процедура на забраняването на партията, взето на среща в Берлин още в средата на декември. Тогава министрите на вътрешните работи получиха указания да съберат за тази цел до края на март необходимите факти и доказателства. Март обаче е към края си, а задачата не е изпълнена.

Вместо това координационният правоохранителен орган, заседаващ под ръководството на федералния вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, се ограничи засега само да деактивира внедрените в НДП агенти на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване). Ще припомним, че масовото им присъствие в ръководните структури на неонацистката партия, съпроводено с неизбежно дейно участие в пропагандата и акциите й, попречи на Конституционния съд през 2003 г. да удовлетвори искането на правителството и Бундестага за забраната й.

След като съобщи за тази жертва, съвещанието се върна към задачата от декември и се договори най-сетне да започне събирането на “систематични доказателства” срещу неонацистката партия. За това проучване, за начална точка за което е взета 2008 г., са предвидени шест месеца. И едва след това, най-рано в края на годината, министрите ще се върнат към въпроса дали да сезират конституционния орган във връзка с НДП или не. Неопределеността остава.

Полемиката около забраняването на НДП продължава във Федерална република Германия вече няколко десетилетия. На западногерманската политическа сцена тази партия изплувапрез 1964 г., а след обединението получи подкрепа и в източните региони, където сега има фракции в два ландтага (парламенти в провинциите). Отдавна е доказано, че идеологията й има нацистки характер. Фюрерите й не признават военните престъпления на хитлеристите и Холокоста, проповядват расизъм и ксенофобия.

Федералната служба за защита на конституцията официално смята НДП за дясноекстремистка. Регистриран е ръст на актовете на насилие от страна на нейни членове, както и на стотици сродни по дух и стремежи организации и групи. Провокационните маршове на неонацистите внасят смут в германските градове.

Всичко това стана още по-нетърпимо след случайното разкриване през ноември 2011 г. на терористичната клетка Националсоциалистическо нелегално движение. Тройката активни бойци (двама от тях бяха или убити, или се самоубиха при задържането им, а третата - Беате Шапе, е арестувана) безнаказано действала 10 години. Скандалност на историята прибавя фактът, че в обкръжението й имало платени информатори на контраразузнаването и полицейските служби. Те обаче или са били слепи, или са прикривали бандата, или в съответните инстанции не са придавали значение на “сигналите”.

В това време нацистките терористи извършили поне 10 ксенофобски убийства. Бандата взривявала бомби, обирала банки. В хода на разследването на престъпленията бяха разкрити тайните й съучастници, които доставяли оръжие и експлозиви и помагали да се укрива. Но най-важното - стана очевидна не само пряката идеологическа взаимовръзка между Националсоциалистическото нелегално движение и НДП, но и бяха доказани познанствата на терористите с нейни видни функционери.

Засега обаче няма реален напредък по въпроса с ликвидирането на базовата неонацистка структура. Внедрената в нея агентура, наброяваща според някои данни до 100 тайни информатори, се очаква да бъде деактивирана от 2 април. Как обаче да се провери, дали това наистина е така, че те вече не пращат донесения и не получават пари? А без подобна пълна яснота и новото събиране на доказателства за противоконституционността на НДП може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване