03/27/12 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Лукашенко прогонва всичко читаво от Беларус

Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

Европейският съюз затвори вратите си за още двама беларуски бизнесмени, 29 техни компании и за 10 представители на силови структури, пише руският в. “Независимая газета”.

Това съобщиха вчера официални източници от ЕС. Беларуското външно министерство заяви в отговор, че не желае да вижда в Минск отзованите посланици на европейски държави, посочва всекидневникът под заглавие “Минск шумно затръшна европейската врата”.

Това може да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта и самоизолация на Беларус и има риск в крайна сметка националният елит да напусне страната, предупреждава “Независимая газета”.

Новият “черен списък” на ЕС, публикуван вчера в официалното издание на Общността, включва беларуска съдийка, произнесла присъда срещу политзатворника Сергей Коваленко, който окачил национално знаме, забранено от (президента) Александър Лукашенко, и държавния обвинител по делото. В него влизат също служители от специалните сили, беларуския КГБ и затворите, се казва в статията.

Решението за разширяване на санкциите бе взето в петък, тъй като Минск не изпълни единственото условие - да освободи политическите затворници. Нещо повече, Беларус шантажира Европа, като заплаши с ответни мерки, напомня вестникът.

Официален Минск обаче опроверга твърдение на Евронюз, че е обявил европейски посланици за персони нон грата, посочва “Независимая газета” и цитира беларуското външно министерство: “Щом Евросъюзът открие пътя към конструктивен диалог, ще сме готови да видим посланиците на страните от ЕС в Минск”.

Експерти отдавна отбелязват, че конфликтът между Минск и Брюксел не е изгоден за никоя от страните, но се разраства, тъй като нито Беларус, нито ЕС желаят да отстъпят от съображения за престиж. Минск започна да възприема санкциите болезнено, едва щом те засегнаха т. нар. представители на придворния бизнес, смятани за “кесии” на президента Лукашенко.

Беларус си позволи конфликт, изходът от който не се вижда. Вътрешните опоненти на Лукашенко приветстват засилването на натиска върху властите. И политиците, и експертите обаче добре осъзнават, че по-нататъшната ескалация не ще е от полза за никого.

Натискът на Минск върху инвеститорите не само че може да ги пропъди, но ще сплаши и онези, които мислят да работят в Беларус занапред, а това означава в страната да не дойдат нито пари, нито технологии. Ако ЕС осъществи заканата си и понижи до консулско равнището на отношенията с Беларус, проблеми с визите ще има цялото население, коментира всекидневникът.

Властта ще продължи да отмъщава на всички несъгласни с режима. Най-прогресивните, активни и образовани хора в Беларус вече не вярват в позитивни промени и масово напускат страната, подчертава местният политолог Александър Класковски. “Ако си представим светло бъдеще, когато Европа постигне някакви отстъпки, в най-лошия случай тук може почти да не останат хора, които биха желали това светло демократично бъдеще”, цитира негови думи руският вестник.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване