03/28/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф се готви да купи „Рафал“-и за милиарди

Бразилският президент Дилма Русеф ще използва започналата вчера визита в Делхи, за да проучи мнението на индийските лидери за френските изтребители „Рафал“, които тя обмисля да закупи за бразилските военновъздушни сили, съобщи АФП.
Русеф е в индийската столица за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка), след което започва нейната държавна визита в Делхи, на която въпросът за „Рафал“-ите, които Индия вече избра за своята армия, е приоритетна тема. Сделката за закупуването на 126 изтребителя за индийските военновъздушни сили на стойност 12 млрд. долара предстои да бъде финализирана. Изтребителите „Рафал“, произвеждани от френската компания Dassault, се конкурират със „Суперхорнет“ на американския гигант Boeing и „Грипен“ на шведския Saab за бразилската сделка за 36 самолета за 4 и 7 млрд. долара.
Според бразилски военни експерти решението на Индия може да окаже влияние върху избора на Бразилия, тъй като би показало, че „Рафал“-ите, които досега не са били изнасяни в друга страна, вече имат купувач. Миналата година Бразилия отложи решението за сделката след сериозно орязване на бюджета, припомня агенцията. Русеф се очаква и да се ангажира с увеличаване на двустранната търговия с Индия от 9,2 млрд. долара през миналата година до 15 млрд. долара през 2015 г.
Страните от БРИКС, които представляват близо 43% от световното население, си поставиха за цел да увеличат обема на търговията между тях повече от два пъти. Търговията между страните в БРИКС може да се увеличи от сегашното си ниво от 212 млрд. долара до над 500 млрд., каза индийският министър на търговията и индустрията Ананд Шарма на съвместна пресконференция с колегите си от групата вчера. Петте бързоразвиващи се икономики се очаква днес да одобрят план за създаване на обща банка за развитие, която да им даде по-голяма икономическа тежест в световен план.
Президентът на Индия Пратибха Патил се очакваше да бъде домакин на вечеря на всички държавни глави от страните членки вчера. Двустранните преговори са насрочени за днес. 7000 полицаи се грижат за сигурността по време на срещата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване