03/28/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Борисов се отказа от АЕЦ “Белене”?

Премиерът изрече наведнъж всичко онова, за което медиите мълчаха и манипулираха години наред

Бойко Борисов с министрите в парламента, по време на дебати за вот на доверие. Снимка: Булфото

Премиерът Борисов произнесе реч на заседание на министерския съвет (виж стенограмата по-долу), в която накратко изреди всички основни аргументи против строителството на АЕЦ “Белене”, които без особен успех се опитваха да кажат пред медиите експерти, еколози и др.

Години наред медиите промиваха мозъците на хората с идеята за евтин ток от АЕЦ, което в последните години се превръщаше във все по-дебела лъжа. Медиите бяха внимателно обгрижвани от енергийното и руското лоби. От АЕЦ и от енергийни фирми към тях течаха пари (последно особено се изсипаха след земетресението в Япония и ядрената авария там).

Така средният българин остана със съвсем погрешна представа за нова АЕЦ. Премиерът Борисов шикалкавеше за новата централа близо 3 години - ту я наричаше гьол, глътнал много пари, спираме го, ту казваше, че без АЕЦ “Белене” токът щял да поскъпне 18 пъти.

Сега, чест му прави, неговият кабинет взе мъдро и тежко решение. Здравият разум надделя. В изказването му се вижда една проста сметка на средния, стъпил на земята българин, който не иска да купува нещо, което не може да си позволи. В това е способността на Борисов - може да каже разбираемо за простия човек неща, за които други политици говорят засукано и неубедително. Дано убеди симпатизантите си, повечето от които са запалянковци по атомния ток. Има нещо забавно и в предложението готовият реактор да се строи в Козлодуй. Преди година бившият министър Трайков предложи същото, тогава премиерът Борисов сърдито рече - “Това да не бидонче, да го преместиш”. Сега той самият предлага същото.
Както и да е, в случая с АЕЦ “Белене”, след дълго увъртане и премятане на палачинката, тя най-после падна на правилното място. Разбира се, ще има несъгласни, недоволни. Въпросът с АЕЦ “Белене” се превърна в политически и геополитически - за и против обвързаност с Русия, смисълът от централата погрешно се измества от спорове на русофили и русофоби.

Бъдещето ще докаже, че това е правилно решение. И то не е персонална заслуга на Борисов. Тук трябва да се поздравят и всички еколози, и всички експерти, които в една затворена за тях медийна среда се опитваха да доказват, че проектът е неизгоден. Трябва да се поздравят и всички, които се вслушваха в предупрежденията от Европа, включително и отделни хора, например като бившия министър Трайков, който подходи съвсем прагматично към казуса.

Проектът АЕЦ “Белене” беше спретнат почти като заговор против националните интереси от един бивш министър Румен Овч., с нагласен конкурс, който да бъде спечелен само от руската “Атомстройекспорт”. Европа постави изискване да има диверсификация на горивото за АЕЦ, тоест тя да може да работи с гориво и от други доставчици. По този въпрос атомното лоби замълча и се притаи, нито дума не обели. Просто проектът си върви само за руско гориво.

Германският инвеститор RWE, на когото т. нар. енергийна мафия у нас обеща какви ли не благини и гаранции, за да участва, се оттегли от проекта и го обрече напълно.

Имаше и огромни екологични проблеми - риск от технологията (колкото и да убеждаваха, че реакторът е поколение 3 плюс и т. н.), и риск от земетръсната зона, в която ще се строи. Има проблем и със съхранението на ядрените отпадъци - трябва да се строи хранилище, което ще струва към 1 млрд. лева, и това още предстои, но поне няма да е с капацитет за още една АЕЦ.

По-страшна обаче е икономическата обосновка. В обясненията си пред министрите Борисов е наблегнал най-вече на нея ...

Публикувана на 03/28/12 21:01 http://e-vestnik.bg/14313/zashto-borisov-se-otkaza-ot-aets-belene/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване