03/28/12 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Какви партии ще изникнат в Русия?

РИА Новости

Полицията арестува опозиционера Алексей Навални след митинга на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Скоро в Русия ще има няколко десетки регистрирани партии вместо днешните седем. Този експлозивен ръст със сигурност ще внесе оживление в политическия пейзаж на страната, но какви ще са реалните последици? Ще успеят ли новородените и възкресени от небитието субекти на политическата борба да станат достойни конкуренти на съществуващите структури?

През април ще влезе в сила нов закон, облекчаващ процедурата за създаване на политически партии. Текстът вече мина три четения в Държавната дума, в края на март ще влезе в Съвета на федерацията и ако няма изненади, идния месец президентът Медведев ще го подпише - като един вид политическо завещание.

Занапред една партия ще може да бъде регистрирана при условие, че има поне 500 души членска маса, и то от половината субекти на Руската федерация.

“Първичният бульон”

Думата единодушно прие закона на трето четене, но политици и аналитици оценяват различно перспективите за бъдещо партийно строителство. Мнозина опозиционни политици като Генадий Гудков и Борис Немцов твърдят, че политическото поле преднамерено се размива с множество партии, включително партии спойлери * и партии еднодневки, каквито ще се появят скоро след влизането на закона в сила.

“Законопроектът ще създава нова линия на разцепление в страната на етническа или верска основа, тъй като насърчава формирането на междурегионални партии, примерно в Кавказ и Поволжието. В крайна сметка ще има много етнически партии, което ще отблъсква хората на етническа почва”, критикува закона от различна позиция лидерът на партия “Яблоко” Сергей Митрохин.

Според някои експерти най-важното е да бъде осигурена юридическа възможност за съществуване на партиен “първичен бульон”, а останалото ще дойде после от само себе си - зависи доколко ще е готово за това гражданското общество в Русия. Новаците имат нужда от бързи успехи “Държавата реагира на нуждите на обществото. Всички желаещи да участват в политическата борба ще получат тази възможност. Властта не носи отговорност за последиците от приемането на закона”, смята политологът Йосиф Дискин, председател на комисията за развитие на гражданското общество към Обществената палата.

“Властта не е отговорна за това, че либералните среди не са способни да укротят личното си високомерие и собственото си его, за да се обединят в една влиятелна партия - заявява експертът. - Политиците, които не могат да потиснат амбициите си, трябва “да си обират крушите” от политическото поле.” Дискин обаче признава, че в страната има либерален електорат - към 15 на сто, и че той ще нараства. Новите партии ще трябва според него да се изявят на общинско равнище - на изборите за местни законодателни органи, а след още пет години и на изборите за Дума.

Сходно е и мнението на Александър Кинев, ръководител на регионалните програми към Фонда за развитие на информационната политика. Експертът смята, че предимствата на новия закон са очевидни, а опасенията - безпочвени. За разлика от положението отпреди 15-20 години общата политическа култура в страната вече е по-голяма и електоратът няма да гласува за явни политически аутсайдери и просто за партии с оригинални имена.

Затова наличните вече партийни структури при всяко положение ще имат сериозна преднина, а новите партии ще имат нужда от бързи и ярки успехи, каквито може да натрупат на общински избори и избори на градски кметове. Междувременно за изграждане на нови партии се говори твърде активно по всички идеологически флангове на руската политика. Министерството на правосъдието съобщи, че заявки за регистрация са подали над 70 инициативни групи.

Левият фланг

Михаил Горбачов заяви, че се кани да възроди Социалдемократическата партия, макар че той самият не смята да я оглави. Идеята ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване