03/28/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Медведев смекчават тона “на прощаване”

Обама и Медведев в Сеул. Снимка: официален сайт

Много руски издания наричат прощална вчерашната среща между президентите на Русия и на САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама на форума по ядрената сигурност в Сеул. Вестниците отбелязват смяната на тона в общуването помежду им - от хладен към дружелюбен, информира Би Би Си.

Президентите бяха подчертано любезни, изтъква “Ведомости” и отбелязва контраста с недоброжелателната риторика, “засилила се” по време на предизборната кампания на новоизбрания руски президент - Владимир Путин, който сега е премиер.

“И двете страни разбират, че е необходимо да се компенсират щетите, нанесени от твърдата предиз-борна риторика”, цитира всекидневникът Николай Петров от Московския център “Карнеги”. Според експерта, за това може би ще съдейства тъкмо Медведев, споменаван за бъдещ премиер на Русия и “винаги играл ролята на “доброто ченге” в отношенията със Запада”.

Според източник на “Ведомости” в руската делегация Обама се надява напускащият поста си руски президент, вече като министър-председател, да подобрява и занапред отношенията между Москва и Вашингтон.

Вестникът допуска, че Медведев ще може да участва в някои прояви на най-високо равнище. Неназован експерт, близък до Кремъл, смята, че за сегашния руски президент може да се намерят  и други формати на взаимодействие със САЩ, а “реалните отношения са далеч по-перспективни” от “вътрешната предизборна риторика в Русия”.

Срещата на Медведев и Обама в Сеул показа, че страните остават на предишните си позиции по въпроса за ПРО, но диалогът ще бъде продължен на ниво експерти. Според РИА Новости Дмитрий Медведев е заключил пред журналисти, че все още има възможност да се постигне съгласие, пише вестник “Независимая газета”.

Всъщност не се и очакваше пробив, тъй като Медведев скоро ще предаде президентския пост на Путин, а Обама се бори за втори мандат, посочва изданието. При все това стопанинът на Белия дом обеща да продължи усилията светът да бъде отърван от ядреното оръжие. Според някои съобщения Обама е връчил на Медведев плик, адресиран до Путин; съдържанието му обаче не бе огласено, допълва “Независимая газета”. Всекидневникът припомня съобщение на руския външен министър Сергей Лавров, че Обама и Путин са се разбрали за лична среща скоро след встъпването в длъжност на новия президент на Русия, насрочено за 7 май.

Журналисти видяха на плика логото на Държавния департамент, пише “РБК дейли”. Източници от руската делегация обаче подчертали, че посланието има личен характер. Обама намекна пред медиите, че заради предстоящите избори в САЩ ще е потребно повече време за решаване на всички нюанси около въпроса за ПРО. В отговор Медведев доста рязко смени и затопли своята риторика, забелязва “РБК дейли” по повод “заплахите” му от 23 март, че при евентуално разполагане на ПРО на САЩ Русия ще предприеме редица мерки във военната сфера.

“Обама придума Медведев да не взема твърди мерки във връзка с ПРО”, заключава в заглавие всекидневникът.
“Противоракетите прелетяха покрай президента Медведев. Решаването на проблема за ПРО със САЩ остана за Владимир Путин”, обобщава “Комерсант”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване