03/28/12 19:31
(http://www.klassa.bg/)

Облекчават режима за строителство на градски ВЕИ

Малки инсталации от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях в населени места. Това предвиждат промените в Закона за възобновяемите енергийни източници, гласувани от парламента вчера.
Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите. След приемането на поправките разрешение ще се получава за срок до месец и половина. За получаване на разрешение за монтиране на малки ВЕИ инсталации задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.
„Ние възнамеряваме да облекчим максимално изграждането на покривни и фасадни конструкции на фотоволтаичните инсталации. В Закона за устройство на територията те ще бъдат узаконени като преместваеми постройки“, съобщи зам.-министърът на енергетиката Валентин Николов на форум за Югоизточна Европа за ВЕИ, който започна вчера в Интер Експо център. Той очаква облекчаването на режима на тези обекти да доведе до увеличаване на интереса към тях. Николов очаква банките да започнат да финансират преференциално този тип ВЕИ инсталации. „В скоро време очаквам бум на такива малки проекти“, прогнозира зам.-министърът.
Според Рамадан Аталай от ДПС промяната на режима от лицензионен в регистрационен няма да доведе до сериозни облекчения, защото имало прекомерни изисквания към фирмите за монтаж. Диян Червенкондев от ГЕРБ даде да се разбере, че така се търси по-голяма безопасност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване