03/28/12 08:59
(http://e-vestnik.bg/)

Референдум за АЕЦ „Белене”? Манипулации като по БНТ…

В предаването „Референдум” по БНТ зрители гласуваха преобладаващо за АЕЦ „Белене” да се строи.

Но предаването остави горчив вкус за манипулации. Крайният резултат беше, че 71% искат АЕЦ „Белене”, а 23% не искат. Малко по-рано обаче в предаването показаха едно друго гласуване, според което 35% искат АЕЦ да се строи като българо-руски проект, а 32% - да се строи само, ако има западно участие. Останалите не искаха АЕЦ или нямаха мнение.

Как тогава в крайния резултат „за” АЕЦ „Белене” са 71%? Сигурно има логично обяснение, при подобни анкети има всякакви хватки.

Случаят подсказва какво може да се получи от един всенароден референдум, ако не бъде зададен правилно въпросът и преди това не обяснят на хората за какво става дума.

В България промиват мозъците на хората за АЕЦ повече от 15 години. Изливат се огромни пари в медии, за да убеждават, че такава централа е необходима и токът щял да е евтин.

Последно, след аварията във Фукушима, когато цял свят настръхна, у нас, вместо трезва оценка, в медиите се изляха милиони, за да гледаме всеки ден в сутрешните блокове манипулатори да обясняват, че централата в Белене е най-безопасната в света и няма нищо общо с японската.

Не е толкава важна безопасността и патосът на еколозите, че ядрените отпадъци трябва да се съхраняват хиляди години (плутоният, например, има период на полуразпад 24 000 години, това е елемент, който не съществува в природата, „произвежда се” от АЕЦ. По света има вече 1400 тона от него, и у нас включително, а тепърва идат още).

Друг е по-големият проблем. Навремето дори при социализма спряха строителството на АЕЦ „Белене”, поради финансови причини. После я започнаха и пак я спират на два пъти пак поради финансови причини. Няма тук политика, сини, червени, пембени.

Няма сериозен инвеститор, който да иска да участва в проекта. Трябва да се нахендри държавата. Русия поиска тя да стане основен собственик на бъдещата АЕЦ, а после дори в тамошния печат започнаха критики, че това ще е набутване.

Така че, ако има референдум, правилния въпрос ще е - искате ли АЕЦ „Белене” с 4 пъти по-скъп ток от АЕЦ „Козлодуй”? Защото реалистичните изчисленията това показват. Иначе, ако беше толкова изгодно, досега да са се намерили 5 западни инвеститори.

Все пак строителството е изгодно - за една камара политици, енергетици, фирми, консултанти, посредници и т. н. В тях са парите, не в еколозите. Всекиго могат да излъжат чрез медиите.

Президентът Плевнелиев каза, че въпрос в референдум трябва да е не „за” и „против” АЕЦ “Белене”, а „за” и „против” ядрената енергетика. Това гарантира строителството в Белене и сигурно ще организират такъв спектакъл.

В Италия с референдум спряха 5 ядрени централи и строителството на шеста. У нас като излъжеш Манго, че дават евтин ток, той ще изяде и отрова за мишки, камо ли един плутоний, дето със сигурност е по-вкусен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване