03/29/12 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев иска Обама за президент

Обама и Медведев в Сеул. Снимка: официален сайт

Срещата на върха за ядрената сигурност в Сеул явно ще влезе в историята не толкова с официалния си дневен ред, колкото с изявленията и договореностите извън неговите рамки, пише “Независимая газета”.

Сензация стана подслушаното от журналисти обещание на Барак Обама към Дмитрий Медведев да преговаря с Москва за ПРО, след като бъде преизбран. Това даде повод на Мит Ромни - възможния съперник на Обама в президентските избори, да обяви Русия за “геополитически противник на САЩ номер едно”, отбелязва изданието.

Освен това Ромни - фаворит във вътрешните избори на Републиканската партия, каза в понеделник по Си Ен Ен, че думите на Обама относно плановете за противоракетната отбрана “предизвикват безпокойство”, а решението му да се откаже от разполагането на елементи на ПРО в Полша и Чехия, подготвено от предишната администрация на Джордж Буш, “подлага САЩ на огромна опасност”. Заяви също, че Русия не е приятелски настроена към САЩ и отстоява интересите на страни като Сирия и Иран.

Говорителят на Белия дом Джей Карни нарече изявленията и оценките на Ромни “неточни”, посочва “Независимая газета”. Според Карни думите на бившия губернатор са в противоречие с историята на двустранните отношения; САЩ и Русия си сътрудничат по твърде важни въпроси, а основен противник на САЩ е терористичната групировка Ал Каида, добавя вестникът.

Дмитрий Медведев препоръча в Сеул Ромни и другите претенденти за президентския пост в САЩ “да си поглеждат часовника - сега е 2012 г., а не средата на 70-те”, напомня руският печат.

Полемиката избухна на фона на очевиден напредък в руско-американските отношения и на предизборната борба в САЩ, изтъква пред “Независимая газета” академик Сергей Рогов, директор на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките.

Посланието на Обама към Москва да се преговаря за ПРО след изборите в САЩ е напълно разбираемо. Сегашната президентска кампания в Щатите е сред най-трудните до момента, коментира експертът. Той подчертава по-специално, че след като нямат безспорен лидер, републиканците атакуват все по-остро сегашната администрация.

Съответно Обама се опитва да не дава на своите съперници поводи за нападки - оттук идва намерението на Белия дом да не форсира преговорите с русия за ПРО и да изчака по-благоприятен момент, обяснява Рогов.

Кандидат-президентът Ромни върна в политическо обращение риториката от времето на Роналд Рейгън - също републиканец и “ястреб”, пише “Комсомолская правда”. Според вестника, Ромни “не излиза извън амплоато на типичен опозиционен политик, чието положение му налага да тълкува негативно или с голямо подозрение всичко, направено от неговия съперник”.

Републиканците обявиха Русия за “по-страшна от Северна Корея и Иран” и занапред “ще понижават рейтинга на Обама с помощта на “руската тема”, твърди “Новие известия”. Дмитрий Медведев обаче “фактически защити Обама от политическите му конкуренти”, коментира “Московский комсомолец” изявления на руския президент пред журналисти в Сеул.

Според “Комерсант” Кремъл вече “ясно е решил кому симпатизира на изборите за президент на САЩ през ноември” и Медведев “се опитва да помогне на американския си колега да бъде преизбран за втори мандат”.

Медведев нарече Обама “типичен, проамерикански президент”. Руският лидер “никога не е криел специалните си, едва ли не приятелски отношения с Обама” и определи вчера като “образцов диалог” преговорите с него за ПРО, пише всекидневникът.

Диалогът ще продължи в близките месеци на експертно равнище и Медведев напомни, че има два варианта как да приключи. Или страните ще се споразумеят и Москва ще получи гаранции, че ПРО не е насочена срещу нея, или ще влезе в действие сценарият, предвиждащ ответни стъпки от страна на Русия, обобщава “Росийская газета”.

“Аз обаче не бих желал такъв финал. Подобно решение няма да е от полза за никого, тъй като ще означава оръжейна надпревара”, цитира официозът думи на руския президент. Медведев ...

Публикувана на 03/29/12 21:15 http://e-vestnik.bg/14318/medvedev-iska-obama-za-prezident/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване