03/29/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Правда: Унгария и Румъния поглеждат към украински територии

Правда.ру

Унгария и Румъния заплашват териториалната цялост на Украйна. Това заяви Олександър Ефремов, оглавяващ фракцията на управляващата Партия на регионите във Върховната рада. Засега впрочем не е реагирал никой от украинските държавни ръководители.

“Не бива да се успокояваме. Много държави около Украйна имат териториални претенции към нас. Някои, например Унгария и Румъния, го заявяват открито. Затова трябва постоянно да сме в течение на проблемите в тези територии”, каза Ефремов по повод действията на румънците в Черновицка и Одеска област и на унгарците - в Закарпатието.

“Трябва да правим всичко, за да живеят добре хората у нас. И това е основният фактор. Ако той бъде подсигурен, никой няма да повдига подобни въпроси, да мисли как да мине към друга държава. Съответно парламентът и правителството имат задача да осигурят това. И ще бъде сложен край на всички териториални въпроси”, подчерта Ефремов.

Повод за изявлението му бяха действия на унгарците от Закарпатието, подкрепени от будапещенски политици. Маджарите в региона - 12-13 на сто от местното население, се обявиха за създаване на етническо автономно образувание в Притисянски район от Закарпатска област.

Те приканиха и за връщане към опита от изборите за Върховна рада през 1998 и 2002 г. Един от едномандатните окръзи тогава бе разположен на територия, заселена главно с унгарци, което им даде възможност да изпратят в парламента свой депутат.

Смисълът на маджарските искания бе разяснен от унгарския посланик в Украйна Михай Байер в интервю за местното електронно издание “Уикли”. “Украинските унгарци биха желали да образуват автономно формирование и сами да си движат нещата в Украйна (…) Унгарското правителство предложи да подкрепи инициативите на легитимни политически организации на закарпатските унгарци (за създаването на автономно образувание, бел. на “Правда”). Това е инициатива на една от двете унгарски партии в Закарпатието”, отбеляза дипломатът.

“В Крим има автономна република, в Европа има автономни региони. В Молдова, където съм работил, е създаден автономен район за гагаузите, в Румъния още по времето на Чаушеску (60-те - 80-те години, бел. на “Правда”) имаше Трансилванска автономна област. Заявявам, че Унгария няма претенции към целостта на Украйна (…) Тази идея (за автономна област, бел. на “Правда”) датира вече от няколко години. Това, че унгарска партия в Украйна отново се връща към нея, има връзка главно с културния, образователния аспект и с въпроса за запазване на идентичността”, поясни Байер.

Посланикът подкрепи и идеята за създаване на “унгарски” окръг на изборите за Върховна рада. “По-рано в Закарпатието имаше мажоритарен окръг, където унгарските гласоподаватели бяха мнозинство. Сега такъв няма. Закарпатските унгарци молят да бъде възстановен и унгарското правителство подкрепя това. Става дума районът да може да излъчи кандидат от унгарски произход за депутат във Върховната рада. И това ще е изборът на всички избиратели, не само на етническите унгарци”, изтъкна дипломатът.

Байер не отрече, че Унгария раздава паспорти на хора от Закарпатието, макар да знае чудесно, че двойното гражданство в Украйна е забранено. “През лятото на 2010 г. Унгария прие поправки в закона за гражданството, според които унгарците от цял свят имат право да подават молби за унгарско гражданство при облекчени условия. Получаваме подобни молби и от граждани на Украйна. Статистика липсва, тъй като става дума за защита на лични данни и правителството няма право да ги обнародва”, заяви посланикът.

Горе-долу по същия начин стоят нещата и с Румъния. Президентът Траян Бъсеску не крие, че страната му раздава паспорти на хора от Буковина (Черновицка област) и част от Одеска област в Украйна. Заявяват го на всеослушание и други румънски политици. Има данни, че с румънски паспорти вече са се сдобили поне 100 хиляди жители на Черновицка област - от общо под 900 хиляди души.

Доколко са опасни за украинската държава ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване