03/30/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Бедността вещае ново преселение на народите в Европа

Ройтерс

Румънски работник се труди в селското стопанство на Западна Европа. След разширяването на ЕС през 2004 г. повечето страни наложиха ограничения на трудовия пазар, но не спряха желаещите да работят на Запад. Снимка: buongiorno-romania.ro

В традиционната бяла къща на Мария Ене на кална румънска уличка без име няма течаща вода, но от оградата й стърчат две сателитни чинии. Три от петте деца на Ене са се преместили да живеят в Испания. Не е чак толкова далече, но понеже всички са притиснати от икономическия спад в Европа, тя ги вижда най-много веднъж в годината, а има нужда от контакт.

“Виждам ги в интернет,” каза 69-годишната Ене, която живее в малкото селце Лупшану, на 75 километра от Букурещ. “Един от моите внуци ми ги показа, когато в един момент почувствах, че вече не издържам,” каза тя със сълзи на очи. “Трудно им е там, но какво щяха да правят тук? Най-малкото там имат работа.”

Над 20 години след падането на комунизма, пропастта в благосъстоянието между Изтока и Запада в Европа се запазва и държавите от Черно до Балтийско море губят население с обезпокоителни темпове. Макар че членството в ЕС донесе благоденствие за мнозина, то улесни и емиграцията, привличайки млади хора от Изтока, особено от селските райони, и остави по-старо и по-бедно население.

Румъния, втората най-бедна държава в ЕС със средна месечна заплата 450 долара, е една от най-силно засегнатите страни със спад на населението от 12 процента за десетилетие, показват данните от преброяване.

В другия край на континента, преброяването в Латвия, балтийска държава, която беше разглеждана като изключително успешен пример преди сегашната финансова криза да доведе икономиката й до състояние на свободно падане - показа, че тя е загубила 13 процента от населението си, главно в резултат на емиграция.
И двете държави трябваше да наложат строги икономически програми според условията на кредитни споразумения с МВФ.

Броят на населението в относително по-богати страни като Чехия и Полша е сравнително стабилен благодарение на завръщането на емигранти и на пристигащите от някои не така състоятелни държави от региона.

Но на юг, на Балканите, и в северните балтийски страни, картината е мрачна. Преброявания, осъществени на континента през 2011 г., показват, че населението на Литва е намаляло с 12 процента за десетилетие, на България - със седем, а на Сърбия, която все още е извън ЕС - с 5 процента. Унгария е имала население от 10,4 милиона след падането на комунизма през 1989 г., но данни на статистическия институт показват, че миналата година то е намаляло до под 10 милиона.

Населението на заможна Германия, за разлика от това, е нараснало през миналата година, за пръв път от 2002 г., благодарение на имиграцията от новите страни членки на ЕС и въпреки факта, че смъртността превишава раждаемостта, както сочат официалните статистически данни.

Хората, които възнамеряват да напуснат по-бедните части на Европа, не смятат, че ще има някакво подобрение в стандарта на живот там в скоро време. “Деветдесет процента от румънците не смятат, че на Румъния й предстои по-светло бъдеще,” каза Виктор Понта, лидер на румънската лява опозиция и фаворит за следващ премиер след изборите през ноември.

ДЪЛГОГОДИШНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

До 2060 г. Румъния, Латвия, Полша и България ще имат най-голям процент възрастно население в сравнение с работещото население в ЕС, сочат данни на Евростат. Това означава, че броят на трудово заетите хора, които плащат данъци, ще намалее, така както разходите на правителствата за подпомагане на все повече нуждаещи се пенсионери, ще скочат.

От 19-милионното население на Румъния по-малко от пет милиона са работещи, които плащат данъци, а повечето от останалите са пенсионери, деца, прехранващи се със земеделие или работещи на черно. Разходите за над 5-те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване