03/30/12 15:15
(http://radiomilena.com/)

Годишен отчет за дейността на обществения посредник /омбудсман/ на община Поморие

Уважаеми дами и господа,

 

Изпратихме 2011 година. За институцията на общественият посредник в Община Поморие тя бе особено важна. Навършиха се четири години от полагането на основите и. Преминахме през трудни, непознати за територията на страната ни изисквания за съществуването и развитието на тази институция.

Започнахме от нулата. Задавахме си елементарни въпроси – що е то омбудсман (обществен посредник)? Годините преминаха в непрекъснато търсене, усвояване и внедряване в практиката на опит, полезен преди всичко за спазването на правата и свободите на гражданите.

 

Отделихме специално внимание за прилагането на важни международни нормативни актове, които се отнасят и до институцията на омбудсмана, а това са: редица конвенции и резолюции на органите на ООН; чл. 2 от Международния пакт за гражданските и политически права; конвенцията срещу корупцията; резолюцията за доброто управление за насърчаване и защита на човешките права. Съветът на Европа изрича постулата: „Да се подобрява положението на гражданите във всички процедури и действия, които го свързват с администрацията”. Има една  негова резолюция от 1977 г. за защита на човека във връзка с актовете на администрацията и Съветът на Европа  дава серия от препоръки, от които  ще споменем само пет:

  • Препоръка относно упражняването на дискреционната власт на административните органи;
  • Препоръка за административните процедури, които засягат широк кръг лица;
  • Препоръка за кодексите на поведение на публичните служители;
  • Препоръка за местните обществени услуги;
  • Препоръка относно 12-те водещи принципа за борба с корупцията.

 

Съгласно Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, действат дванадесет основни принципа, които са:

? Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори – да се осигурят реални възможности за всички граждани да упражняват правото си на глас по въпроси от обществен интерес;

? Отзивчивост - да се осигури непрекъснато във времето посрещане на нуждите и законно обоснованите очаквания на гражданите от страна на местните власти;

? Ефикасност и ефективност – да се гарантира постигане на целите чрез оптимално използване на наличните ресурси;

? Откритост и прозрачност – да се осигурява обществен достъп

до информация и да се улеснява разбирането за това, как се решават обществено значимите въпроси;

? Върховенство на закона – да се гарантира честност, безпристрастност и предсказуемост;

? Етично поведение – да се гарантира, че общественият интерес е поставен над личните интереси;

? Компетентност и капацитет – да се гарантира, че местните представители на населението, както и назначаемите служители са в състояние да изпълняват своите задължения;

? Иновации и отвореност за промени – да се гарантира, че се извлича практическа полза от въвеждането на нови решения и добри практики;

? Устойчивост и дългосрочна ориентация – да се взимат под внимание интересите на бъдещите поколения;

? Стабилно финансово управление – да се гарантира целенасочено и продуктивно използване на обществените фондове;

? Човешки права, културно разнообразие и социално единство – да се гарантира, че са защитени всички граждани и е зачетено човешкото им достойнство, както и това, че никой от тях не е дискриминиран или изключен от обществения живот;

? Отчетност – да се гарантира, че избираемите представители на властта и назначаемите общински служители поемат и носят отговорност за своите действия.

 

И с тази мярка и през 2011 година, институцията на общественият посредник в Община Поморие продължи да осъществява независим граждански контрол върху органите на властта на местно ниво, както и върху организациите осъществяващи обществени услуги. Както и до сега, този годишен доклад няма само отчетен характер. Това е акт, със който искаме да поставим на вниманието на Общинския съвет и общинската администация, от гледище на правата на гражданите, тенденции и проблеми, които изискват правилни управленски решения.

В този доклад ще посочим някои обобщени констатации и изводи за състоянието на правата на гражданите в отношението им с общинските органи през 2011 година.

В следващото изложение на доклада, ще се опитаме да разгледаме обстойно всички по-важни аспекти от дейността на институцията на обществения посредник, проблемите с които гражданите се обърнаха към нас през изминалата година, както и предложените конкретни действия и препоръки по тях.

С настоящият отчет искаме да ви направим съпричастни към една кауза – съществуването и укрепването на институцията на обществения посредник в Община Поморие.

 

 

 

 

 

Обществен посредник /омбудсман/

                                                                           Елена Мурджева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГОДИШЕН ОТЧЕТЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯТ ПОСРЕДНИК

/ОМБУДСМАН/ НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

ЗА 2011 ГОДИНА

 

Настоящият отчет е изготвен на основание чл. 25 ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник в Община Поморие.

 

 

 

Изминалата 2011 година имаше с какво да бъде запомнена. Това е четвъртата година от съществуването на институцията на общественият посредник в Община Поморие.

 

Тези четири години, оставиха и своя отпечатък върху укрепването и полезното съществуване на един европейски полъх, в лицето на институцията на общественият посредник. Тя порасна, разлисти свои листенца и показа ползата от нейното съществуване. Тук идваха хора с болките си, понякога и с радости, като търсиха начини и форми за предотвратяването на нарушените им права.

Другото, с което ще запомним 2011 година, е провеждането на избори – за президент, местен парламент и кметове на населени места в общината. В резултат на вота на населението, днес община Поморие е с нов състав на Общинския съвет, нов кмет на община г-н Иван Алексиев и нови кметове на населени места в общината, които получиха висок кредит на доверие, което означава признание, но и голяма отговорност.

 

Мое впечатление е, че гражданите са уморени от безкрайното политическо противопоставяне и доверието към политическите партии непрекъснато намалява. Доверието на гражданите е желан, от политическите лидери и партиите, резултат, но той е и най-бързо променящия се обществен продукт.

 

Днес светът е в криза, зад която се крие страха и несигурността от бъдещето. Тя е не само икономическа, тя прераства в социална, морална, институционална и изисква да се преразгледат в дълбочина финансовите, културните и моралните ценности, върху които днес се изграждат социалните отношения. В условията на криза, органите на управление и политическите партии трябва да обединяват гражданите, а не да ги противопоставят.

 

Силно се надяваме, новото мнозинство в Общинския съвет и новизбаните кметове на населени места в общината, да осъзнае, че голямото обществено доверие е преди всичко – отговорност и работа в името на гражданския интерес.

В такава обстановка и в такова време, институцията на обществения посредник, се превърна в място, където хората споделяха проблемите си и заедно търсихме решение за тях.

 

Налице е тенденция за ежегодно нарастване на броя на гражданите, които търсят обществения посредник при решаването на конкретни въпроси, които засягат техни права и интереси.

Във всяка среща се крие конкретна съдба и проблем, по който гражданите не са могли да получат убедителни отговори на своите въпроси от органите на местната, държавна власт и фирмите предлагащи публични услуги.

 

Всички жалби, постъпили в приемната на обществения посредник /омбудсман/ се разглеждат внимателно, като сме се старали в срок и на време да им даден отговор.

По повечето от постъпили жалби и сигнали работата е приключила, някои са пренасочени към други инстанции, а по някои продължава да се работи.

 

Тези изводи се подкрепят и от данните, посочени в таблица, относно разпределението на жалбите и сигналите постъпили в приемната през изминалата 2011 година.

 

 І. Разпределение на жалбите и сигналите, както и устни запитвания, постъпили от граждани и гости на община Поморие в офиса на обществения посредник, групирани по следните направления :

 

   

   

Направление

Писмени жалби

Устни запитвания и консултации

Приключени

към

31.12.2011 г.

Неприключени

към 31.12.2011 г.

Приключени

към

31.12.2011 г.

Неприключени

към 31.12.2011 г.

1

2

3

4

5

6

1. Устройство на територията;                незаконно строителство и благоустройство

 

8

 

1

 

7

 

0

2. Социална политика

2

0

9

0

3. Здравеопазване

3

0

6

0

4. Образование и спорт

1

0

5

0

5. Транспорт и безопасност на движението

 

13

 

0

4

0

6. Околна среда

10

2

2

0

7. Обществен ред и сигурност

27

0

13

0

8. ВиК; Енергоснабдяване

10

2

2

0

9. Трудова заетост

3

0

6

0

10 Комуникации; Мобилни оператори

3

0

2

0

11 Общинска администрация

155

0

2

0

12 Търговска дейност и туризъм

11

0

8

0

13 Сметоизвозване и чистота на улиците

14

0

1

0

14 НОИ – въпроси

3

0

14

0

15 Други (трудово-правни, лични и пр.)

5

0

64

0

Всичко:

268

5

145

0

 Забележка: В графа № 4 и № 6 са отразени брой въпроси, по които се работи или се изчакват отговори.

 ІІ. Анализ по тематичните направления /графа 2 на т. І/

По т. 1. Устройство на територията; незаконно строителство и благоустройство

         При направен анализ на това направление е видно, че голям брой от подадените жалби се отнасят за тези въпроси. И това не е случайно. Сигналите по тази тема касаят преди всичко изграждането на тротоарни настилки по различни улици с отпуснати материали от администрацията, като се има в предвид критериите по които става отускането им. Постъпила е групова жалба от собственици на апартаменти, находящи се на ул. „Св. Иван Рилски”, които се жалват във връзка с липсата на тротоарни настилки в този район.

Друга колективна жалба, постъпила в офиса е от 76 граждани, живеещи на улици „Морска”, „Георги Кондолов”, „Струма”, „Илинден” и „Ивайло”, находящи се в кв. „Св. Георги”, в която се настоява за изграждането на крайбрежния булевард с по-бързи темпове, като бъде спазено правото на гражданите да живеят в прилична околна среда и най-вече да бъдат защитени от морската стихия през зимата. Друг въпрос е от граждани, живеещи на ул. „Струма”, за поставяне на осветителни тела на предназначените за това стълбове, както и пейки за сядане на спирката за гр. Бургас. Такива въпроси бяха поставяни и от жителите на селища от Община Поморие, а именно : гр. Каблешково, с. Медово, с. Бата, с. Страцин, с.Гълъбец и други.

Тревога в това направление буди и състоянието на новопостроения квартал в Малкото солено езеро. От направените проверки по сигнали на гражданите, се констатира, че там околната среда е в рязко противоречие с изградените масивни, многоетажни и модерни сгради. Излъченият репортаж по ТВ „СКАТ”, не беше най-добрата оценка за град, който претендира за туристическа слава. Повечето от гражданите остават с впечатление, че за сега по тези въпроси за околната среда в този квартал не се мисли и не се вижда някаква переспектива. А тази част на града привлича внимание и не може да бъде оставена в това състояние. Особено тревожно е състоянието на тази част от града през летния сезон. В предвид на това, че по-голямата част от този квартал е построен и в него има постоянно живеещи, предимно чужди граждани това създава лошо впечатление и работи против имиджа на града.

 

По т. 2. Социална политика

Живеейки в условията на тежка криза, значително нарасна броя на гражданите потърсили съдействието на институцията на обществения посредник. Не са редки случаите, когато състоянието на гражданите, потърсили нашата помощ буди съжаление. За съжаление, увеличава се броя на гражданите, които са в тежко социално положение – болни, безработни, самотни възрастни хора и скитници.

В условията на продължаващата безпрецидентна криза, прогнозата е, че техния брой ще се увеличава. Средствата, отделени от общинския бюджет за оказване на еднократна парична помощ, макар и не достатъчни, са една протегната ръка за хората изпаднали в беда. В приемната на обществения посредник са постъпили жалби за условията за отпускане на средства за отопление с твърдо гориво. Поставят се въпроси за социално слаби граждани и възможността за тяхното подпомагане. В резултат на добра комуникация със социалните служби, постъпилите жалби и сигнали намерат своето разрешение. Тревожна жалба постъпила в офиса на обществения посредник от гражданка на село Бата, във връзка с настаняването на болните и син и дъщеря в социално заведение за оказване на медицинска помощ. Проблемите в това семейство са ежедневна грижа на кмета на село Бата и на институцията на обществения посредник.

 

По т. 3. Здравеопазване

В приемната на обществения посредник преобладават оплаквания от граждани за липса на направления, предоставяни от личните лекари и осигуряването на денонощно дежурство в болницата. Други сигнали касаят искането на допълнителни средства за заплащането на преглед, въпреки наличието на направление от личния лекар. Тревожно се поставя и въпроса за състоянието на хигиената в двора на Градската болница. Гражданите поставят въпроса, как така се измисли здравната реформа, че пред кабинетите на личните лекари има нескончаеми опашки, а пред кабинетите на специалистите е празно. Защо за едно направление трябва обезателно да се минава през личния лекар за достъп до специалист. Натоварването на личните лекари е голямо, може би и за това качеството на здравеопазването е на това ниво. В това направление, колкото повече се задават въпроси, толкова по-малко са отговорите. Как тогава да защитаваме правата си и пред кого, като цялата система се раздира от противоречия.

 

По т. 4. Образование и спорт

Голяма част от поставените въпроси се отнасят до проблемите на спортта и свободното време. В тази връзка образованието и работата с младите хора са една от основните задачи, които институцията на обществения посредник наблюдава отблизо. През този период от време, отблизо следим процесите които се развиват в областта на образованието в общината, което става с помоща на младите хора. Тревожните сигнали, достигнали до нас чрез тях, ни дават основание да насочим вниманието си към въпроси свързани с разпространението и употребата на наркотични вещества, липсата на развлечения за децата, спортни мероприятия и места за тренировки. В резултат на проведената миналата година „Среща-разговор по въпроса за засилващите се тревожни тенденции за разпространението и употребата на наркотични вещества сред подрастващото поколение на територията на Община Поморие”, проведена съвместно с представители на МВР, Районна прокуратура – Поморие, общински съветници, представители на общинска администрация, кметове, директори на училища и ученици, бе осъществен от тях проект на филм, отразяващ тези проблеми. Същият бе приет с голям интерес.

Извършена беше широка разяснителна работа сред учениците за ролята и мястото на обществения посредник като нова европейска институция. Тези срещи продължават и през настоящата година. На тях децата поставят и свои актуални въпроси. Не липсват жалби от педагози за проблемите по ранното пенсиониране и изплащането на обезщетения, както и проблеми на предучилищното възпитание с липсата на материална база. Тук трябва да отбележим за тревожното открито писмо от колектива на ЦДГ „Сребърно звънче” с. Страцин. През тази година бе проведен и конкурс за избор на нов директор, но нещата не се успокоиха. Тази история се разгърна в широки мащаби, включително и в медийното пространство. Мълчанието тук няма да ни помогне. Нужно е точно и ясно, бързо и компетентно решение. На кого и какви са неговите права и задължения. Настояваме решението на този въпрос повече да не се отлага. И двете страни по спора, трябва най – сетне да намерят местата си.

В свои жалби млади хора поставят въпроса за бъдещето на футболния клуб и бъдещето на футбола в града. Среща с ръководството на футболния клуб показа, че системно се работи за подбора и подготовката на млади футболисти. По този въпрос бе проведена среща със съветниците и ръководството на футболния клуб. Похвална в това отношение е инициативата на млади хора от гр. Поморие, които внесоха в приемната на обществения посредник Стратегия за развитието на града и участието на младите хора в това. Тази стратегия бе направена достояние на общинска администрация и общинския съвет, на за съжаление реакции по въпроса – няма. Бе удовлетворено предложението на младите хора, посрещането на Новата Година да се проведе на площада. Ето защо, ние сме си поставили за задача през 2012 година да организираме среща-разговор на тема: „Говорят младите хора”, като поканим всички, които имат отношение по въпроса. От такава среща ще спечели целият град, но най-вече младите хора.

По т. 5. Транспорт и безопасност на движението

От постъпилите жалби и сигнали е видно, че на гражданите е нужна безпрепятствена мобилност и свобода на пътуванията, хармонично съжителство на обществения транспорт, частните моторни превозни средства, пешеходците и велосипедистите.

Вече четвърта година в това направление постъпват жалби във връзка с транспортната схема на града, касаещи ул. „Цар Асен”, ул. „Братя Миладинови” и ул. „Княз Борис І”, автобусната спирка пред хотел „Манц – 2”, проблем между транспортните фирми „Балкан” и „Конкорд”, чийто проблеми бяха решени с Решение на Общинския съвет. Често поставяни въпроси са: цената на билета за линия № 1 и 2, свързващи кв. „Св. Георги” и града, както и цената на картите за пътуване, ползвани от пенсионери. Тревожен проблем поставят гражданите със състоянието на автобусните спирки, които в последно време бяха отремонтирани, но поставени на такива места по тротоарите, че при най-слабия дъжд преминаващите моторни превозни средства ги обливат с кал и вода. По същество спирките не се ползват по предназначение.

 

По т. 6. Околна среда

Гражданите имат право на незамърсена и здравословна околна среда, свободна от въздушно, шумово, водно и почвено замърсяване, опазваща природа и природни ресурси. Но тук за съжаление тревожни са сигналите на гражданите относно шума от оркестрите на кварталните заведения, особено през летния сезон в кв. „Св. Георги” – „Арт-клуб”, читалище „Светлина”, ресторант „Лазур” и заведенията на ул. „Крайбрежна”, Новото и старото Казино в града, както и открития ресторант на Морския клуб. Създават проблеми и оркестри на закрито, които са в близост до жилищни помищения. Буди недоумение у гражданите и тяхното възмущение, среднощните фойерверги, които станаха модерни в нашия град. Поставя се въпроса кому са нужни? Това тревожи особенно младите семейства с малки деца. Районът около бившите солници, най-вече около резерват „Солено езеро” е превърнат в огромно сметище за строителни и др. отпадъци. Основателни са жалбите на гражданите, които живеят в близост до тези райони. Нашите проверки потвръждават основателността на поставените проблеми.

 

По т. 7. Обществен ред и сигурност

През призмата на идеите, застъпени в Хартата на Европейските градове, гражданите имат право на сигурен и безопасен град, свободен доколкото е възможно  от престъпления, антисоциални прояви и прояви на агресивност. В това направление са и постъпилите жалби във връзка с шума, транспортната схема на града, нощните фойерверги, както и проблеми свързани с отглеждането на домашни любимци и бездомните кучета, особено в населените места на общината. Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на Община Поморие, приета с реш. № 391/20.12.2008 год. на Общинския съвет не се познава и спазва от гражданите. Зелените площи в града са се превърнали в кучешки тоалетни. Растат и оплаквания на съседите на собственици на такива любимци. Примери в това направление – бул. „Яворов”, ул. „Крайбрежна”, градинката на ул. „Цар Освободител”, ул. „Мусала”, кв. „Свобода”, град Каблешково и други.

 

По т. 8. ВиК; Енергоснабдяване

От постъпилите жалби е видно негативното отношението на гражданите към монополистите, предлагащи публични услуги. Причините за това, според нас, са от обективен и субективен характер.

Сред първите е нормативната база, която толерира в повечето случаи самият монополист, за сметка на гражданина-потребител. Липсва право на избор, което не създава конкурентна среда между юридическите субекти предлагащи услугата. Такъв е случаят с трафопостта на ул. „Калоян”.

Сред вторите е непознаването на нормативната база от потребителите, което ги лишава от възможността за защитят правата си в ранен етап от възникналия конфликт. Когато се сетят да потърсят помощ, то тогава е твърде късно от процесуална гледна точка и разочарованието и недоволството към институциите и държавата е много силно, без да е винаги обективно.

В изнесените приемни, организирани в селищата от общината са постъпили редица жалби за недобра водоснабдителна инфраструктура и липса на канализация. Примери в това отношение са проблемите в град Каблешково, с. Белодол и с. Бата.

Други постъпили в приемната жалби по това направление касаят състоянието на уличната канализационна мрежа по бул. „Яворов”, както и в кв. „Свобода” около бл. 19. Въпросите на гражданите са – кой трябва да поддържа тази улична канализация? Коя е причината за системните задръствания и отговорността за почистването – на гражданите ли е или на ВиК ?

 

По т. 9. Трудова заетост

И през тази отчетна година, в офиса на обществения посредник не липсваха жалби и сигнали във връзка с трудовата заетост. Това е едно от основните права на гражданите в Република България гарантирани от Конституцията. Това са едни от най-трудните въпроси, поставяни от жалбоподателите, т.к. в нашата община няма големи възможности в това направление. Става въпрос предимно за млади хора, които търсят своята реализация в нашата община. Това е една от причините, които карат младите хора да напускат територията на общината. Дълбоко сме убедени, че новия Общински съвет и новоизбрания кмет г-н Иван Алексиев, проявявайки интерес към проблема, ще търсят неговата реализация.

 

По т. 10. Комуникации;  Мобилни оператори

В офиса постъпиха жалби, във връзка с излъчеваните от Радио „Милена” предавания, които са прекъснати в цялата община. Това е единствената връзка на населението в общината, с това което се случва в социалния ни живот. В това направление трябва да се вземат спешни мерки за решаването на този въпрос по желания от населението начин.

Други жалби и сигнали в това направление са във връзка с нарушени потребителски права от мобилните оператори. По този въпрос, националния омбудсман г-н К. Пенчев, пое инициативата за решаването на проблема и това вече намери своето законодателно решение, като промяната на закона е вече в сила.

 

По т. 11. Общинска администрация

Видно от таблицата по-горе, в това направление подадените жалби и сигнали са най-много. Това може да бъде обяснено с факта, че най-близко до хората и техните проблеми стои общинската администрация. Тук е съсредоточена цялата палитра от въпроси, касаещи правата и свободите на гражданите, като се започне от проблемите за опазването на околната среда, взаимоотношенията между хората, обществения ред, транспорта, здравеопазването, образованието и на всичко онова, което трябва да осигурява спокойния живот на хората.

Не случайно, част от Лисабонския договор е и утвърдената от Европейския парламент, Харта за основните права на хората в Европейския съюз. С нея се обогатяват гаранциите за защита правата и свободите на гражданите, като се поставят по-високи изисквания към властта и местната администрация и същите се поставят в положение с относително нарастнал дълг към спазването на правата на българските гражданите, като граждани на Европейския съюз. Тук трябва да отбележим, че екипа на общинската администрация винаги е оказвал пълно съдействие по поставяните от институцията на обществения посредник въпроси. Като примери в това направление, можем да посочим съвместното издаване на Наредба №2 и диплянка с информация за новостите в данъчното облагане на туристическите услуги. Убедение сме, че тази традиция ще се обогатява и разширява и за в бъдише.

 

По т. 12. Търговска дейност и туризъм

Трябва да отбележим, че туристическият сезон през 2011 година, бе един от най-силните през последните години. Община Поморие, в лицето на Общинският съвет и Общинската администрация, приемат туристическата индустрия, като важен отрасъл за икономическото състояние на общината. Поморие е един от градовете, които много бързо променят своя облик с настъпването на летния сезон, за да посрешне многобройните ни туристи. Предварителните прогнози, че сезон 2011 година ще бъде активен се сбъднаха. От анализ на постъпилите жалби и сигнали на гражданите в началото на туристическия сезон, възникна нуждата да бъде изготвено Становище относно подготовката за настъпването на туристическия сезон, като обърнахме внимание на следните въпроси:

  • Наложително е свикването на Консултативен съвет към отдела по туризъм, на който подробно да се обсъдят въпросите:

-                             колко от наемодателите в гр. Поморие се регистрираха във връзка с нововъведения туристически данък;

-                             какъв ще е контрола за наемодателите, настанили туристи, без такава регистрация;

-                             наложително е преразглеждането на въпроса за транспортната схема на града, която създава най-много предпоставки за жалби на граждани (ул. „Княз Борис І” от Банката до Музея, както и ул. „Цар Асен”, ул. „Братя Миладинови”, бул. „Яворов”, ул. „Крайбрежна”), да се направи преглед на поставените пътни знаци като се прецени тяхната необходимост;

-                             да бъде преразгледан въпроса за платените паркоместа. По сигнал от гражданите разбираме, че се плащат местата за паркиране само за един сезон, а се ползват многогодишно;

-                             да се организира среща, на която да бъдат поканени собствениците / управителите на заведения с оркестри на открито и се поставят изискванията по Наредба № 2 на Общинския съвет и Закона за шума в околната среда;

 

  • Крайно наложително е да се обърне сериозно внимание на ул. „Крайбрежна”, разположението на търговските обекти и двупосочното движение на моторни превозни средства, както и ограничаването на скоростта им;
  • Буди притеснение и състоянието на плажната ивица в кв. „Свети Георги”. Излезлите в печата твърдения, че няма кой да го стопанисва през този сезон, е тревожен сигнал, на който трябва да се обърне внимание;
  • Събирането и извозването на сметта по квартали и населени места през летния сезон да става по график, с който гражданите предварително да са запознати.

Независимо от нашите препоръки, Консултативния съвет по туризъм така и не заработи. Продължиха жалбите на хората във връзка с посочените по-горе проблеми. Голямо недоволство от страна на чуждестранни туристи и граждани и гости на Поморие, предизвика продължаването на строителството в целия град по време на туристическия сезон. Въпреки настояването ни пред общинска администрация да бъдат взети мерки, въпроса не бе решен и медийната намеса в случая не бе в полза на нашия град.

Новоизграденият квартал, на територията на Малкото солено езеро, създава проблеми на гражданите от благоустройствен характер. Става въпрос за ул. „Св. Иван Рилски”, навярно и за много други улици, като желанието на гражданите е поставянето на тротоарни настилки да бъде ускорено, т.к. улиците при дъжд стават непроходими. Булевардната стена в кв. „Св. Георги” е в такова състояние, че непозволява достъп на гостите и гражданите на града до морето – става въпрос за ул. „Морска”.

 

Прекрасна е инициативата за културни развлечения за гостите и гражданите на града. Необяснимо е защо, всеки празник, в колкото и късно вечерта да завършва, приключва с тържествени фойерверги, без да се държи сметка, че това смущава спокойствието и съня на гражданите и гостите, и най-вече на малките деца в града.

 

По т. 13. Сметоизвозване и чистота на улиците

На всеки посетил дадена община, първо впечатление прави нивото на чистотата на улици, булеварди и други обществени места. Преобладаващите сигнали, постъпили в офиса на обществения посредник, касаят необходимостта от оптимална разстановка на съдовете за смет, както и сметосъбирането в различните райони на града. Буди тревога у гражданите и поставянето на контейнерите на неподходящи за това места – по бул. „Яворов”, ул. „Княз Борис І”, както и на самото улично платно в кв. „Св. Георги”. Въпроса за качеството на сметосъбирането и извозването на отпадъците стои и в селищата на общината. В повечето от селата липсват съдове за събирането на отпадъците, а в град Каблешково и град Ахелой селскостопанските животни безпрепятствено завърсяват улиците, като създават предпоставки за разнасянето на зарази. На този проблем е време да се даде отговор, тъй като и там населението са данъкоплатци към общината.

 

По т. 14. НОИ – въпроси

В приемната на обществения посредник постъпват проблеми свързани с пенсионирането. С помоща на юридическия сътрудник на обществения посредник и близките контакти на институцията със служители на НОИ – Бургас, тези проблеми намират своето бързо и компетентно решение.

 

По т. 15. Други (трудово-правни, лични и пр.)

Не намаляват жалбите и питанията на наши

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване