03/30/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Изправяйте се по-често: Вашият живот може да зависи от това


Изправяйте се по-често, дори ако вече сте физически активни, това може да намали шансовете ви да си отидете в рамките на следващите три години, показва проучване на повече от 200,000 души, публикувано в архивите на вътрешна медицина. Изследването установява, че при възрастните, които седят 11 или повече часа на ден, има 40% повече риск от настъпване на смърт през следващите три години, в сравнение с онези хора, които седят по-малко от четири часа на ден. Това изследване се базира на данните за тяхната физическа активност, теглото и здравословно състояние.

Резултатите са първите съществени констатации, който ще се публикуват в проучването на Сакс Института – ‘45 години и нагоре’ (45 and Up Study), което е най-голямото провеждащото се изследване на здравословното остаряването в южното полукълбо. То показа, че физическата активност е все още полезна: неактивните хора, които седят най-много са изложени на два пъти по-голям риска от смърт в рамките на три години в сравнение с активните хора, които седят по-рядко. И сред физически неактивната група, тези който седят най-често имат близо една трета по-голям шанс да умрат в сравнение с тези, който седят по-малко.

Размерът на проучването и акцентът върху времето на общата заседналост е важен принос за нарастващия обем доказателства за недостатъците на продължително седене. Средно, възрастния човек прекарва 90% от свободното си време в седнало положение и по-малко от половината от възрастните отговарят на препоръките за физическа активност на Световната Здравна Организация.

Според придружаващата уводна статия в списанието, че доказателствата са достатъчно силни в подкрепа на тези лекарите, които предписват "намаляване на дневното време за седене " на своите пациенти. Изследването е поръчано от Сърдечно-съдовата мрежа за научни изследвания и е подкрепено от NSW отдела на Националната фондация за сърдечни проблеми на Австралия. Проучването е един от повече от 60 разработвани проекта, които се базират на данни от изследването ‘45 години и нагоре’, което е най-богатият австралийския източник на информация за здравето и начина на живот на хората на тази възраст.

Главният изпълнителен директор на Фондацията за Сърдечни Проблеми NSW Тони Търлуел каза, че физическата неактивност значително повишава риска от сърдечни заболявания, които са убиец номер едно за австралийските мъже и жени. "Гледането на телевизия, използване на компютри и електронни игри може да доведат до заседяване за дълги периоди от време и заемат голяма част от свободното време", твърди той. "Но ние знаем, че хората, които прекарват по-малко време в такива вредни удоволствия имат по-добро здраве от тези, които отделят твърде много време в тях."

Всъщност, току-що стартира втора важна пет-годишна фаза за участниците в проучване ’45 години и нагоре’, когато общо 265,000 мъже и жени ще бъдат разпитани за тяхното здраве, начин на живот, както и за лекарства и здравните услуги, които те използват. Такова мащабно изследване ще помогне на правителствата да се изправят пред предизвикателствата на застаряващото население.

По 'Science Daily'
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване