03/30/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Норвегия праща в затвора своя Бин Ладен

Правда.ру

Норвегия хвърли зад решетките ислямския проповедник Наджмудин Фарай Ахмад, известен с прякора молла Крекар. Магистрати от Осло го осъдиха на пет години затвор. Учудващо е как един човек, държал открито екстремистки речи, изобщо се е изхитрил да остане толкова време в тихата северна страна.

Молла Крекар е родом от иракски Кюрдистан. През втората половина на 80-те обесеният по-късно президент на Ирак Саддам Хюсеин стоварва връз неговите сънародници репресии, чиито жертви стават десетки, ако не и стотици хиляди души. През 1991 г. Западът започва война срещу иракския диктатор. Използвайки благоволението на европейците към противниците на режима в Багдад, Крекар се премества в Норвегия и получава там статут на бежанец.

Да знаеха само северняците кому дават подслон…

Крекар никога не крие ислямистките си възгледи. Той общо взето не е типичен кюрд - идеите на радикалния ислям не са много популярни сред тях. И моллата прави всичко възможно, за да промени това схващане. Неведнъж нарушава норвежките правила, свързани с бежанския му статут, пътувайки от Осло до Северен Ирак. Там ръководи нелегалната въоръжена организация “Ансар ал ислам” (”Партизани на исляма”), поставила си една-единствена цел: да качи на власт в Ирак шериатския канон.

Постепенно Крекар стига до решението да не се затваря в своята родина и понася знамето на радикалните идеи из цяла Норвегия. “Осама бин Ладен е достоен човек”, заявява той през 2006 г. И признава, че се кани да преустрои цяла Европа в ислямски дух. “Ние сме хората, дошли, за да ви променят. Вижте как расте населението в Европа, където мюсюлманите се множат, сякаш ята от комари. През 2050 г. 30 на сто от европейците ще бъдат мюсюлмани”, провъзгласява Крекар.

Не че норвежките власти не чуват какви идеи сее в умовете на местните имигранти мюсюлмани кюрдският “бежанец”. Въпросът за депортирането му се поставя още преди близо 10 години. Осло признава, че Крекар застрашава националната сигурност, но не успява да го прогони - международните ангажименти на Норвегия не дават възможност да бъде изпратен в Ирак, тъй като там го заплашва смъртна присъда. И “моллата мъдрец” продължава да сипе все същите заклинания.

През 2010 г. Крекар дава скандална пресконференция. Заявява, че ако е бил депортиран и убит в Ирак, привържениците му са щели да си разчистят сметките с Ерна Сулберг, лидер на норвежката консервативна партия “Хьойре”. През 2001-2005 г. тя е министър на регионалното развитие; към ресора й спада и въпросът за депортиране на скандално известния бежанец. Покрай нея си изпащат и двамина кюрдски дейци, които според моллата са се отметнали от исляма, значи заслужават “достойна” разправа.

Изявленията на Крекар за втори път привличат вниманието на норвежките органи на реда. И как да не им обърнат внимание, щом на 22 юли 2011 г. моллата пръв поема отговорността за разстрела на 77 души на остров Ютьоя? Крекар се отказва от думите си, едва когато полицията залавя Андерш Брайвик, прочул се после в цял свят. Но ето че сега адвокатите на “стрелеца” искат Крекар да говори на процеса по делото на Брайвик. С негова помощ смятат да докажат, че заплахата на ислямизма е напълно реална и Брайвик наистина се е борел срещу нея.

Процесът срещу Брайвик обаче започва чак на 16 април, а Крекар бе осъден още на 26 март. Обвиненията включваха опити за убийство, подготовка на терористични акции, вербуване на младежи в радикални организации, пропаганда на тероризъм. Моллата успя да отърве присъда за покушения, но не и за подстрекателство. И ще прекара близките пет години на топло - ако естествено хуманното норвежко законодателство не му даде шанс за амнистия, а после може да бъде и депортиран.

В Норвегия май са се замислили най-сетне на какви хора дава убежище години наред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване