03/30/12 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Пиратската партия обърква плановете на Меркел

ДПА

Новоизлюпена политическа партия в Германия, тази на “пиратите” - либертарианско обединение, което пропагандира пълна свобода в интернет - спечели значителен брой гласове на изборите в една от провинциите в края на миналата седмица и сега заплашва да обърка плановете на канцлера Меркел на федералните избори догодина.
Миналата неделя пиратската партия събра 7 процента от гласовете в провинция Саар, след като преди това, през септември миналата година получи 9 процента в Берлин - град, който има и статут на отделна федерална провинция.

Анализатори казват, че партията е прекалено нова и прекалено неопитна, за да бъде поканена от която и да е от традиционните политически сили в някоя от коалициите, които са норма при съставянето на федерални и местни правителства в Германия.
Но заради успеха им в бъдещи кабинети ще влизат по-малко представители на традиционните партии.

Самата партия на Меркел, десноцентристкият Християндемократически съюз ХДС , излезе по-силна след изборите в Саар, получавайки 35 процента от гласовете, докато левоцентристката Германска социалдемократическа партия ГСДП , която подобри резултата си от 2009 г. с 6 процентни пункта, събра 31 процента.
Двете партии имат намерение да съставят коалиционно правителство в тази провинция.

Най-голямата тревога за Меркел беше сривът в местната подкрепа за настоящия й коалиционен партньор, Свободната демократическа партия СвДП , която не спечели нито едно място в провинция Саар, получавайки само 1,2 процента от гласовете.
“Пиратското” движение се зароди в интернет общностите, където хората бяха разочаровани от строгите закони за авторско право в Германия.

Притежателите на авторски права например са направили така, че много музикални видео клипове в ЮТюб са блокирани, а на екрана се изписва съобщението “Съдържанието не е достъпно в Германия”.

Партията, която се противопоставя на цензурата в интернет, участва и във федералните избори през 2009 г., но спечели незначителна подкрепа. Нейният възход започна миналата година, когато тя разшири обхвата на платформата си за кампанията, включвайки в нея гарантиран минимален доход за всекиго и безплатен градски транспорт.

“Искаме да внесем повече прозрачност в политиката”, каза 22-годишната Ясмин Маурер - лидер на партията в провинция Саар. Младостта й и спонтанният й изказ помогнаха за формирането на партийния образ на “обикновени хора”. 18 процента от избирателите на “пиратите” в Саар са на възраст до 29 години. На миналите избори близо половината от поддръжниците им гласуваха за Левите или изобщо не гласуваха.

Партията е толкова нова, че все още не е формулирала свои политики по всички въпроси. Андреас Аугустин, новоизбран депутат в Саар от редиците на “пиратите”, в понеделник призна, че партията е обсъждала икономически политики, но “те все още не са достатъчно усъвършенствани”, за да бъдат възприети изцяло от нея.

Преподавателят по политически науки в университета в Трир Уве Юн, който беше казал, че внезапният възход на “пиратите” миналата година е нещо временно, каза за ДПА, че причината прогнозата му да се окаже погрешна е огромното медийно внимание, което партията получи през последните шест месеца. “Преди те се ограничаваха само в интернет пространството”, каза той. “Сега те бяха отразявани от всички новинарски медии”.

“Разграничението” от традиционните партии беше от основно значение, добави Юн. “Младите избиратели могат да мислят, това е начин да си имаме наша партия.” Въпросите, свързани с интернет също имаха важно място. Миналия месец Меркел отложи подписването от Германия на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АКТА , след като “пиратите” и други групи обявиха, че договорът ще позволи митнически служители да претърсват смартфони за нелегално разпространявани песни.

Но в понеделник Меркел побърза да заяви, че никога не би отстъпила пред основните искания на “пиратите” за реформа в авторското право. “Те поставят на дискусия въпроси от авторското право до АКТА, където имаме редица основания, например защитата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване