03/30/12 10:42
(http://www.klassa.bg/)

Развиващите се нации обсъждат план за създаване на нова банка

Лидерите на страните от БРИК се споразумяха да проучат по-подробно предложението за създаване на нова банка, която да финансира проекти в развиващите се страни, съобщи министър- председателят на Индия.

Лидерите на Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка, които съставляват почти 28% от глобалната икономика, се срещнаха в Делхи, за да обсъдят установяването на по-тесни търговски връзки. Те заявиха също така, че диалогът е единственият път за трайно разрешаване на конфликтите в Сирия и Иран, съобщи индийският премиер Манмохан Сингх.

Срещата на върха се проведе на фона на тибетските протести, насочени срещу президента на Китай. Ху Цзинтао се присъедини към другите лидери на страните от БРИК, пристигнали за четвъртата среща на блока на развиващите се икономики. В сряда тибетски активист почина в Делхи, след като се запали два дни по-рано, в знак на протест срещу посещението на г-н Ху Цзинтао.

Делът на БРИК в глобалната икономика се е увеличил през последните години и се очаква да продължи да расте. Журналистите считат, че влиянието на тези страни в сферата на дипломацията се засилва.

По- тесни икономически връзки


В четвъртък, президентът на Бразилия Дилма Русеф, президентът на Русия Дмитрий Медведев, и президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, се присъединиха към г-н Сингх и г-н Ху Цзинтао за да си стиснат ръцете и за групова снимка в началото на еднодневната среща на върха.

"Страните от БРИК се споразумяха да проучат по-подробно предложението за създаване на нова банка за развитие", каза г-н Сингх. "Ние трябва да насърчаваме по- активното взаимодействие между бизнес общностите на нациите от БРИК и улесняване издаването на визи за бизнесмени, трябва да бъде приоритет," добави той.

Г-н Сингх заяви, че страните от БРИК са отговорни за гарантиране развитието на световната икономика, и за това, Европа да получи необходимата помощ, за да се справи с проблемите си. На срещата също така бе постигнато споразумение за разширяване капиталовата база на Световната банка и други международни институции, за да се гарантира глобалната икономическа стабилност, допълни той.

Г-н Сингх заяви, че групата на БРИК трябва да има единна позиция по важни въпроси, като реформата в Съвета за сигурност на ООН. Президентът Ху Цзинтао каза, че нациите от БРИК трябва "да засилят сътрудничеството и кооперирането в сферата на международната търговия". Дилма Русеф обвини развития свят за забавяне развитието на другите народи, чрез налагане на "несправедлива" парична политика.

Страните от БРИК търсят начини за увеличаване на търговските връзки помежду си и намаляване зависимостта от Европа и Съединените щати.

Кореспондентите съобщават, че се очаква създаването на съвместна банка за развитие, подобна на Световната банка и Азиатската банка за развитие, която да предлага финансиране извън рамките на настоящата световна финансова система.

/BBC/


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване