03/31/12 08:15
(http://e-vestnik.bg/)

Карай за Витоша не на шега

Самотни туристи качват пеш към Черни връх. Зад тях в далечината се виждат спрените влекове и лифтове на Витоша. Снимка: e-vestnik

Гражданска група “За Витоша” кани всички софиянци и гости на София със ски, сноуборд, шейни и колела на закриване на зимния сезон в Природен парк “Витоша”. Четвъртото и последно за сезона спускане, въпреки нарочно неработещите съоръжения на Витоша, ще бъде по бански и под наслов “Карай за Витоша не на шега”! на 1 април, неделя, от 11:00 до 15:00 ч., Меча поляна, ПП “Витоша”.

Страницата във Фейсбук на За Витоша има 1898 последователи. На последния митинг-шествие срещу промените в Закона за горите участвахме над 1500 човека (броят е документиран на видео). Много популярни личности, които видяхте в клиповете на пресконференцията, също се включиха в кампанията и участваха в протестите – Ива Дойчинова, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Стоян Янкулов, Калин Терзийски, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Васил Гюров, Димитър Кърнев, Евгени Дайнов и други. За съжаление някой ключови за обществото ни електронни медии не обърнаха особено внимание както на гражданите, така и на тези български артисти и обществени лица.

В настоящата ситуация всички ние – граждани, медии и даже народни представители(!) сме заложници на една няколко човека с конкретни икономически интереси. Това става е за сметка на най-ценни ресурси за всички български граждани, които са публична държавна собственост и принадлежат на всички граждани по право и като данъкоплатци. Категорично оспорваме тезата, че поправките в Закона за горите се приемат за развитието на туризма в България, и, с научни данни и правни доказателства, застъпваме тъкмо противоположната теза: тези поправки ще навредят на развитието на българския туризъм и икономика, по-точно на дребните и средни предприемачи в засегнатите сектори.

От гражданска група „За Витоша” смятаме, че е крайно време Националните телевизии, включително обществената, които са сред най-влиятелните медии у нас, да поемат инициативата да поставят проблемите на широко обществено внимание. Към момента те не инициират дебат по проблема с поправките в Закона за горите в информационни и публицистични предавания. От гражданска група „За Витоша” очакваме екипът на предаването “Референдум” на обществената телевизия в програмата на БНТ 1 да постави като тема промените в Закона за горите, като покани всички заинтересовани и засегнати страни.

Гражданска група „За Витоша” вече търси и намира политическа подкрепа в Народното събрание срещу приемането на поправките в Закона за горите. Призоваваме всеки един народен представител да се запознае подробно с казуса и да заяви публично лична позиция по него, преди да се гласуват на второ четене в пленарна зала конкретните поправки.

Срамната история за „поправките Цеко Минев”, може да се обобщи със следната алегория, ако използваме приказката “Алиса в огледалния свят” на Луис Карол. Като Алиса сме всички български граждани, Черната царица е властта, т.е. ГЕРБ, т.е. премиерът Борисов, пред които говорят гласовете на олигарси, местни феодали и конкретни депутати. Огледалният свят е медийният дневен ред в съвременното информационно общество, който, ако не отрази случката, все едно тя не се е случило изобщо:

Градината на живите цветя

“- Откъде идеш? - каза Черната Царица. - И къде отиваш? Гледай нагоре, говори ясно и не си играй непрестанно с пръстите.
Алиса изслуша тези напътствия и обясни с известно смущение, че е загубила пътя си.
- Не зная какво разбираш, като казваш „пътя си“ - каза Царицата. - Всички пътища тука са мои. Но как си попаднала изобщо тука? - прибави тя по-любезно. - Покланяй се, когато мислиш какво да отговориш, това спестява време.
Алиса се позачуди на тези думи, но усещаше твърде голямо страхопочитание ...

Публикувана на 03/31/12 08:15 http://e-vestnik.bg/14332/karay-za-vitosha-ne-na-shega/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване