04/01/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Глобата за нередовен пътник в София вече е 20 лева

Глобата за нередовен пътник в София от 1 април вече е 20 лева, съобщиха от Столична община. Отпадат и някои от досегашните превозни документи. Сред тях са билетът за двукратно пътуване за 60 минути, талоните за 5 пътувания, електронният билет за 5 пътувания с тролейбус и трамвай, както и електронният билет за 5 пътувания с метро.
Тарифата за всички преференциални карти ще е едномесечна, без промяна на сега действащите цени. Отпадат преференциалните превозни документи за две линии, както и тези с период на валидност три и шест месеца. Студентски карти за пътуване по преференциални условия ще могат да се издават и на студенти срещу международна студентска идентификационна карта (ISIC).
От 1 май всички превозни документи за обществения транспорт в София ще се издават на електронен носител, с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници. Въвеждат се и различни цени на картите за пътуване - по-висока ще е стойността на неперсонализираната карта, а по-евтина ще е персонализираната карта. Картите за една линия остават, но ще се издават само месечни.
В употреба влизат и два нови абонаментни пакета – семеен и бизнес пакет. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи на детето си ученическа карта за всички линии на 50% от цената й, но само ако родителят си закупи абонаментна карта за всички линии.
Бизнес пакетът е подходящ за фирми с най-малко 25 души персонал.
Въпреки по-високите глоби общината все още не е решила проблема с честата липса на билети, продавани от водачите в градския транспорт, установи проверка на „Класа“.
„Знаем, че водачите в градския транспорт често нямат билети, които да продават на гражданите, и това е проблем. Затова съветвам хората, когато има такъв проблем, да подават информация в общината“, коментира пред „Класа“ зам.-кметът по транспорт в София Любомир Христов.
Председателят на транспортната комисия към СОС Радослав Тошев пък прогнозира, че ако всички процедури минат нормално, е възможно дългоочакваният електронен билет в София да започне да действа още през 2013 г.
„За въвеждането на електронния билет по европейски проект вече са осигурени около 7 млн. евро. Този билет ще обхване първо автобусите, а после ще мислим и за останалия вид транспорт. Гражданите ще плащат според разстоянието, което реално са пропътували. Проектът предвижда и нови информационни табла. Обмисляме още въвеждането на автомати за чекиране по спирките“, обясни Тошев пред „Класа“.
Въпреки това контрольорите ще останат, прогнозира Радослав Тошев. Електронният билет ще показва още кои линии и в кои часове са най-натоварени, което ще позволи услугата да се коригира възможно най-адекватно.
Очакваме Европейската банка за възстановяване и развитие да даде окончателно становище по техническото ни задание за електронния билет още преди великденските празници. След това ще започнат и процедурите за избор на изпълнител, каза Любомир Христов.
През 2011 г. градският транспорт в София е обслужил общо 450 пътувания. Около 10% от всички пътници в столицата са нередовни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване