04/01/12 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

Донесе ли папата пролет в Куба?

Ройтерс

Папа Бенедикт XVI с Фидел Кастро. Снимка: от тв екрана

Тридневното посещение на папа Бенедикт отбеляза нов етап в предпазливите опити на Римокатолическата църква да засили ролята си на управлявания от комунисти остров. Кардиналът на Хавана Хаиме Ортега го нарече “Пролетта на вярата”. Макар че не е ясно дали и как визитата ще промени нещо в Куба, повечето анализатори са съгласни, че наличието на каквито и да е признаци на “Кубинска пролет”, свързани с политическа промяна, са все още доста далечни.

Дори и да е така, посещението изглежда е осигурило на Църквата по-голяма роля в обществото и политиката в Куба - една потенциално значителна промяна в баланса на силите в страна, в която някога на вярата се е гледало с презрение.

“Католическата църква в Куба пое по-голяма роля. За първи път тя влезе в пряк диалог с правителството, пряк диалог, който има връзка с вътрешната политика”, каза Филип Питърс, експерт по Куба и вицепрезидент на базирания в щата Вирджиния институт “Лексингтън”, който е посетил месата в Хавана в сряда. “Църквата настоява за повече и по-дълбоки икономически реформи. Църквата също така настоява и за политическа откритост.”

Църквата се надява най-вече, че папската визита ще спомогне за духовното възстановяване на Куба, където след революцията от 1959 г. вярата е заклеймявана в продължение на десетилетия. Въпреки това силно отслабената Църква оцелява и остава най-голямата и най-влиятелна институция в обществото извън правителството - факт, който кубинските лидери сега изглеждат по-склонни от всякога да признаят, а може би и да компенсират.

Папа Бенедикт използва визитата, за да отправи “цял списък” с молби в разговорите с Раул Кастро във вторник, включително официално обявяване на Разпети петък - до който остава само една седмица - за неработен ден в цялата страна, както и да окаже натиск за по-голям достъп до медиите и за откриване на религиозни училища.

Всъщност в последните години Църквата предприе някои малки стъпки в областта на образованието, предлагайки програми за извънкласно обучение в шепа църкви, както и часове в университета, предлагани от испанския католически Орден на пиаристите*. В края на миналата година правителството дори позволи на Църквата да открие магистърска програма по бизнес администрация в Семинарията в Хавана с помощта на хонорувани преподаватели от испанския Католически университет.

“СТОПЯВАНЕ НА ЛЕДА” В ОТНОШЕНИЯТА

Визитата на папа Бенедикт Шестнайсети дойде 14 години след уникалното посещение на папа Йоан-Павел Втори през 1998 г., което според много кубинци е положило началото на стопяването на ледовете в отношенията между държавата и Църквата. През 1998 г. Фидел Кастро прие топло папата, а неговият брат и настоящ президент Раул Кастро беше още по-учтив при последното папско посещение, като посети и двете отслужени от Бенедикт меси, сядайки на първия ред.

Критиците, особено твърдолинейните кубински емигранти в Маями, както и някои правозащитници в Куба, смятат трансформацията в отношенията църква-държава за нечестив брак по сметка, поставяйки Църквата в уязвима позиция за нападки, че не прави достатъчно за защитата на човешките права на политическите дисиденти на острова, смятани от кубинското правителство за наемници на Съединените щати.

Църквата твърди, че ангажиментите й към правителството са необходимо приемане на политическата реалност в Куба. “Църквата няма да отхвърля категорично никоя политическа система. Църквата винаги ще работи в рамките на ограниченията на системата, за да намери начин да подобри живота и достойнството на хората”, каза отец Хуан Молина, директор на отношенията с Латинска Америка на Епископската конференция на САЩ. Нито пък Църквата се е отказала от демократичното начало.

“Макар че подобряването на отношенията е в интерес както на Католическата църква, така и на кубинското правителство, е ясно и че Църквата би искала да види политически реформи на острова,” каза Джоф Тейл, програмен директор ...

Публикувана на 04/01/12 22:00 http://e-vestnik.bg/14342/donese-li-papata-prolet-v-kuba/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване