04/01/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Една смърт разбуди демоните на Америка

в. Монд

Протест след смъртта на Трейвън Мартин. Снимка: от тв екрана

Спретнати къщички с цвят охра, заобикалящи езеро. Оградени зелени морави. Песни на птички. Басейн. Комплексът Ритрийт (чието име на английски означава убежище) в град Санфорд, на брега на езерото Туин в щата Флорида е сякаш излязъл от каталог на фирма за недвижими имоти. Но се оказва епицентър на драма, която възпламени цяла Америка.

След кризата с недвижимите имоти в САЩ 263-те жилища там загубиха половината от пазарната си стойност и отдаването на имотите под наем се умножи и привлече пъстроцветно население за голямо съжаление на първоначалните обитатели. Но дали съжалението е било чак толкова голямо, та да се стигне до убийство на расистка основа?

Точно тук, в Ритрийт, на пешеходна алея, покрай която се нижат барбекюта, в нощта на 26 февруари на земята рухна Трейвън Мартин, колежанин на 17 години, поразен право в гърдите от 9-милиметров куршум, изстрелян от 28-годишния Джордж Цимерман, самопровъзгласил се за капитан на междусъседската група за патрул и охрана на квартала.

Трейвън се прибираше в дома на баща си, намиращ се в квартала, след като беше ходил да си купи пакет разноцветни бонбони и кутия студен чай. Заради дъжда той беше вдигнал качулката на анцуга си. По същото време неговият убиец, обсебен от мисълта за неотдавнашните обири в квартала, патрулираше из улиците, зад волана на автомобила си.

От тук нататък историята е пълна с неизвестни. При вида на Трейвън Цимерман се обадил на 911, за да съобщи за човек с подозрително държание на една от улиците на комплекса. На полицая, приел сигнала, Цимерман казал: “Подозрителният човек е сложил ръка на колана си”.

Жертвата на Цимерман е цветнокожо момче и не е носила оръжие. Стрелецът е син на бял американец и перуанка. Той не е разследван за убийството и сега живее на пазено в тайна място.

След убийството, което Цимерман не отрича да е извършил, полицията на Санфорд го остави на свобода, като се позова на закон във Флорида, известен като закона “Отстоявай правата си” или “Стой на място”. Той защитава правото на хората да останат на мястото, на което се намират в случай на агресия и да отвърнат на силата със сила, в това число и смъртоносна.

“Трейвън Мартин е мъртъв, а Джордж Цимерман е свободен”, обобщава Черил Брайънт, една от майките, дошли да оставят букет кървавочервени далии на малкия мемориал, издигнат за Трейвън пред комплекса, в който беше убит. “Сестра ми е женена за цветнокож и аз се страхувам за племенниците си. Ще протестирам, докато полицията не задържи убиеца”, казва тя. На ревера си е забола пакетче от същата марка разноцветни бонбонки, които си е купил Трейвън в нощта на убийството му. Тези пакетчета се превърнаха в символ на протестиращите срещу убийството на момчето и срещу свободата на убиеца му.

В подножието на крайпътна табела, извън комплекса, изолиран зад автоматично затварящи се железни решетки, се множат свещите, цветята, плюшените играчки, балоните с цветовете на американското знаме и снимките на усмихнатия Трейвън Мартин. “Брат ми се облича като Трейвън”, казва Тифани, цветнокожа студентка по право. “След избирането на Обама за президент, започнах да си мечтая, че никога повече няма да сме свидетели на подобно престъпление”, признава тя.

Бяха необходими цели три седмици на обществен натиск над местната полиция, за да може записите на телефонните разговори между Цимерман и 911 през злощастната вечер да бъдат направени обществено достояние и случаят да придобие национални мащаби. Записите потвърждават, че дежурният полицай е поискал от излезлия да патрулира Цимерман да не следва подозрителния, според него, младеж.

“Следите ли го? Добре, не е нужно да го правите”, е казал полицаят на Цимерман. После на записите ...

Публикувана на 04/01/12 22:03 http://e-vestnik.bg/14341/edna-smart-razbudi-demonite-na-amerika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване