04/01/12 17:14
(http://www.klassa.bg/)

"Под ръка с Мелпомена"

„Черно върху черно в Народния театър“, „Горски дух“ на Чехов“, „През бозата към авангарда“, „Фриволен вариант на „Женско царство“... Това са само част от заглавията, които приковават вниманието на читателя в новата книга на Красимира Василева, озаглавена „Под ръка с Мелпомена“. Тази авторка има право да движи „под ръка“ с богинята на театъра. Защото му служи вярно, професионално и честно в продължение на десетилетия. Тя пише за актьорите, които са в челната редица на родния театър – Емануела Шкодрева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Стефания Колева, Бойка Велкова... Тя нищи проблемите на родната драматургия и режисура.
Авторката Красимира Василева е популярно лице в театралната гилдия. Професионален театрален критик, великолепен литератор и познавач на родната сцена от всичките и възможни  аспекти, тя се изявява много успешно в ролята си на летописец и съдник на Мелпомена.  Феновете на театъра я познават като „постоянното присъствие” в зрителната зала, а познавачите – като безкомпромисното и точно перо.  През погледа на Красимира Василева буквално преминава родната театрална действителност – за щастие не само столичната, но и онази, за която сме свикнали да говорим с определението „провинциална”. От тази провинциална сценична деятелност Красимира Василева успява да отсее най-ценното и непреходното, за да го препоръча по подобаващ начин на четящата театрална публика. Като дългогодишен драматург на Младежкия театър, Красимира Василева лансира институцията в публичното пространство по възможно най-добрия начин. Същото направи и с театъра в Търговище, пътувайки неуморимо до неособено привлекателната дестинация през зимния сезон. Защото  театралното любопитство на Краси Василева няма насита, а любовта й към сценичното изкуство отдавна е надхвърлила чисто професионалните задължения.  За нея с право казват, че е живота енциклопедия за българския театър – споменаваш име на неособено известен актьор от театралната провинция, а тя тутакси изрежда поне десетина негови роли през годините. И още нещо – при театралния критик Краси Василева псевдонаучната скучноватост на писанията е невъзможна! Подхождайки и към най-професионалния театрален казус, тя пише достъпно и увлекателно, за да заинтригува и гилдията, и публиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване