04/01/12 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат фонд за ремонти на републиканските пътища

Трябва да съществува фонд за поддръжката на републиканската пътна инфраструктура, чрез който да се събират пари за поддръжка и рехабилитация на пътищата, предлага инж. Румен Йовчев, бивш председател на браншова камара „Пътища“. По думите му така ще се осигуряват регулярно средства за поддръжка и ремонт на трасета, за да са в добро състояние. Средства в него трябва да се събират не само от винетки, защото приходите от тях са по-малко от 200 млн. лева годишно, които не са достатъчно. В много държави за ремонт на пътища се дават пари от начисления от горивата и от акциза на автомобили. Това са част от възможностите да се пълни инфраструктурен фонд, но ако се чака само на пари от бюджета, пътищата никога няма да са с необходимото качество, коментира експертът. В момента се разчита само на европейско финансиране и така ще е, докато проблемът не бъде изцяло решен. Строителството на магистралите и скоростните отсечки ще реши част от проблемите в републиканската пътна мрежа. Но след това ще има трудности с възможностите им за текущо поддържане. Според Йовчев това е дейност, за която в момента не се мисли, но е много важно, за да имаме качествена инфраструктура. Всяко едно подобно трасе изисква през около 10 години да се рехабилитира. И в момента се говори как по наличната инфраструктура не е работено десетки години.

Рехабилитацията трябва да е поне на 10 години

След като се изградят аутобаните, трябва регулярно да се дават пари за ремонти, които вече няма да ни бъдат отпускани от ЕС. Една от причините за това е, че вече приоритетите на Европа не са пътищата, а железопътните магистрали.
Въвеждането на тол системата е друг начин да се осигуряват средства за пътна инфраструктура. Тези електронни системи са най-коректният начин за таксуване на водачите. При винетната система можеш веднъж или два пъти в годината да пътуваш на по-голямо разстояние, а друг да го прави всеки месец, а и двамата плащат една и съща годишна такса, твърдят от пътния бранш. Това не само че не е коректно спрямо потребителите, но и спрямо щетите, които могат да се нанесат на пътната настилка.
Ставки с определена долна и горна граница ще дадат повече точност при определянето на разходите за зимното поддържане. Има предположения, че ако се сложи таван на стойностите за изпълнението на конкретните дейности по почистване, компаниите ще дават предложения, близки до нея. Една от причините подобни ограничения да не се въвеждат е, че договорите се сключват за 4 години, а бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ се определя всяка година. Според представителите на бизнеса само с въвеждането на пределни цени ще се избегнат ситуации, в които държавата ще моли компаниите да си променят цените.

1/3 от стойността на работата зависи от цената на петрола

Повече от 30 на сто от стойността на строителството зависят от ставките на петрола. Цената на горивата се отразява значително на бранша, защото се използват в много голяма част от дейностите на фирмите. Освен добива и транспортирането на всички материали стойността на битума също зависи от котировките на петрола. До фалити на компании може да се стигне, ако не се прецени добре рискът от вариращите цени на горивата. И това се отнася най-вече за по-малки фирми, които нямат ресурси да реагират на променящите се пазари.
Продължават закъснения с плащанията, както и освобождаване на хора, посочват експерти. Част от причината за тези проблеми са изключително ниските цени, с които досега се печелят обществените поръчки. Но очакванията са предстоящите проекти с еврофинансиране да раздвижат сектора. „Доколкото съм запознат, предсрочно ще стартира строителството на другите магистрални отсечки“, коментира още Йовчев. Той обясни, че това е добре най-вече за трасетата на „Струма“, защото това са много трудни обекти и ще трябва повече време за реализацията им.

Трябва да се въведе критерий за качество на проектите

Предварителната подготовка на проектите също е въпрос, на който трябва да се обърне повече внимание, защото от нея до до голяма степен зависи качеството на даден обект, твърдят експерти. Мнението на специалистите е, че сега няма добро първоначално анализиране на плановете, което довежда до неправилно изпълнение, а след време и до проблеми с обектите. Например естакадата, която се строи на софийското околовръстно, не е най-доброто съоръжение за локацията си. Подобно тежко съоръжение не трябва да се строи до столицата на страната, за разлика от други съоръжения, за които проектите се променят по няколко пъти, но са в пъти по-качествени. При строителството не трябва да се бърза, за да не се допускат грешки, предупреди Йовчев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване