04/01/12 17:39
(http://www.klassa.bg/)

С около 10 процента по-ниски цени за зимно поддържане

Средно с около 10 на сто вече са по-ниски цените за зимното поддържане, каза строителният министър Лиляна Павлова в Агенция „Пътна инфраструктура“ в петък. Тя обясни, че новите нива са договорени след преговори с 29 фирми. Най-голямо намаление на единичните цени е постигнато в областите Пазарджик, Сливен, Търговище, Разград, Стара Загора и Шумен. Максималният постигнат размер на отстъпка достига до 99% за единична цена. Например в Пазарджик цената за автовлекач на час е редуцирана от 42 лв. на 0,40 лева, в Разград цената за полагане на предпазна мрежа за обезопасяване на опасни скални откоси от 36,01 лв./кв. м ще бъде намалена на 10,20 лв./кв. м. В област Плевен, където средните единични цени са най-високи, от общо 239 позиции на 92 от тях цените са предоговорени. Средното им понижение е с около 30 на сто. Това означава, че в зависимост от обема на възлаганите дейности може да се постигнат спестявания до 50 хил. лв. на годишна база за област Плевен, обясни инж. Лазар Лазаров, шеф на пътната агенция. Той подчерта, че в област Плевен значително са редуцирани и цените, свързани с измиването на пътни знаци и табели, от 38,85 лв./кв. м на 3,88 лв./кв. м.
Няма да има промяна в цените за зимно поддържане и текущ ремонт, които се формират на базата на горива и битум, заяви още Павлова. По думите й причината е е увеличението на стойностите на дизеловото гориво, на битума и на заплатите в частния сектор.
„Пътно поддържане Русе” е пожелала прекратяване на договора за зимно поддържане. Това ще стане, след като бъде проведен нов търг за изпълнител, а дотогава фирмата ще изпълнява задълженията си.
Разплатеното за зимно почистване до средата на февруари е около 35 млн. лв. Близо 8 млн. лв. ще бъдат вложени в предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през април и май. С тези средства ще бъдат обновени около 308 хил. кв. м пътища.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване