04/02/12 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Индустриалните компании в ЕС застават срещу таксите за вредни емисии

Въвеждането на екотакси за зелена енергия и квоти СО2 за дейността на големите индустриални предприятия в ЕС ще доведе до масов отлив на крупни инвеститори към трети страни, където производството не е натоварено с допълнителни такси и налози. Това каза в сутрешния блок на “България он Ер” председателят на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Той съобщи, че европейските браншови организации вече са изготвили пакет от предложения до ЕК. Бизнесът настоява за отпускането на специални компенсации, които да покрият частта от енергийното поскъпване, която касае излъчването на вредни емисии.
Компаниите в България ще бъдат сред най-засегнатите от новата регулация, тъй като освен заради квотите, от 1 юли цената на тока ще скочи чувствително и вследствие на увеличения обем на енергия, добита от ВЕИ. По предварителни данни таксите, включително акцизът, ще поскъпнат от 3 на 12 лева за мегаватчас, заяви Константин Стаменов и допълни, че от началото на годината сумарното увеличение в цената на енергийните ресурси у нас е с 20%, предвид поскъпването на тока на свободните пазари и настоящото увеличение от близо 13% при природния газ. Като последствие на промените в цената на енергията, икономиката у нас ще отбележи чувствително забавяне през 2012 г., прогнозира още Стаменов. Причината е, че големите индустриални предприятия в най-добрия случай ще запазят показателите от миналата година, а част от тях дори ще продължат да трупат загуби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване