04/02/12 12:15
(http://radiomilena.com/)

Костов: „Белене“ е утопичен проект и гигантско престъпление

АЕЦ „Белене” е най-голямата злоупотреба, която се гласяха да направят с парите на българските данъкоплатци. Това обяви по време на пресконференция лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Горди сме, че спечелихме една десетгодишна битка за спиране на „Белене”, която спаси България от една огромна икономическа злоупотреба, допълни той.

По думите му защитниците на централата  ще бъдат принудени да доказват недоказуема теорема.

АЕЦ „Белене“ е утопичен проект от икономическа гледна точка и е гигантско престъпление, добави Костов. Това не е въпрос на гнездо, от което ние искаме да изритаме руските яйца, за да се снесат американски. Това е българското политическо гнездо. Кой е снесъл в него руските яйца на АЕЦ „Белене”, трябва да си отговаря, посочи той.

Това е българското гнездо. Там, в това гнездо, 1999 година ние положихме основите на енергийната стратегия и енергийна ефективност на България, но тя беше елиминирана 2002 г., като беше изхвърлена енергийната ефективност, подчерта лидерът на ДСБ и посочи за виновник Симеон Сакскобургготски.

Костов бе категоричен, че твърденията, че България ще се превърне във вносител на ток, са един от най-лъжливите митове. Страната ни има възможност да развие производство на ток чрез заместващи начини, включително чрез собствени мощности на базата на лигнитни въглища, поясни той. Според него 20% от инсталираните мощности миналата година са отишли за производство на ток за износ. Няма друга страна като България, която да внася енергийни ресурси, за да изнася ток на евтина цена, посочи Костов.

От своя страна съпартийникът му Иван Иванов добави, че България ще произвежда още дълго време ток от V и VI ток на АЕЦ Козлодуй, тъй като на два пъти с по 10 години ще им бъде удължен срокът. Въпросът за износа и евентуалния вноса на ток ще бъде актуален след 2037 г., когато ще имаме сериозен микс.

Като допълнителни аргументи Костов изтъкна производството на шистов газ, което след по-малко от две години се очаква да бъде в индустриални количества в Полша. Лидерът на ДСБ каза още, че има открито находище на газ в Средиземно море, между Израел и Кипър, и съобщи, че кипърският посланик се е срещнал с него и се опитал да го заинтригува продажбата на кипърски газ да не минава през Турция, а да мине като втечнен през Гърция.

Освен това страната ни силно се надява в Черно море да бъдат открити още находища, след като стана ясно, че близо до българската акватория – в румънската, е открито находище, коментира още Иван Костов.

Що се отнася до изграждането на паро-газовата централа, предвиждана на мястото на „Белене“, от партията обясниха, че „самата централа е евтина, но токът е изключително скъп“. Бойко Борисов прави грешка, казвайки, че газова централа в Белене би била скъпа централа. Тя е много евтина, но токът е скъп, защото Русия злоупотребява с господстващото си положение на доставчик за България на газ, петрол и ядрено гориво.

По време на пресконференцията от ДСБ настояха и ДКЕВР да намали цената на природния газ и свързаните услуги като парното от 1 юли. В противен случай не изпълнява своите функции на регулатор, категорично заяви Иван Иванов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване