04/02/12 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Металурзите от ОЦК-Кърджали се готвят за протест в София

Ако до петък работниците от ОЦК-Кърджали не получат заплати, те ще започнат протести в столицата, заяви пред Дарик радио Иванка Караколева от КНСБ. Тя определи получените 325 лева от служителите на Оловно-цинковия комбинат като „глътка въздух", но бе категорична, че ако до края на тази седмица не бъдат изплатени всичките им дължими пари, те ще протестират първо пред офиса на фирмата - собственик на комбината „Интертръст холдинг“, а след това и пред парламента. Служителите имаха намерение още тази седмица да дойдат в столицата, но са решили да дадат още една седмица отсрочка заради обещанието на премиера.
Все пак да ги оставим на спокойствие да водят преговорите, но протестът продължава, каза Караколева. Напрежението не е стихнало. Работниците и служителите решиха вчера в четвъртък от 16.30 часа да блокират пътното колело пред автогарата в Кърджали, което блокира пътищата във всички посоки, а не само за Хасково. След това от автогарата ще потегли шествие до Паметника на Васил Левски, който неофициално стана сборен пункт на работниците и служителите в ОЦК.
По думите на Караколева, ако в петък не се получи някакво раздвижване за решаване на исканията на работниците, от следващата седмица започват протести в София. Ако няма закон, който да криминализира деянията на такива работодатели официално, които не плащат работни заплати, значи ще има и други хора, работници в други предприятия, които ще пострадат, твърди синдикалната лидерка. Работниците от ОЦК-Кърджали протестират от началото на март заради неизплатените им заплати и лошите условия на труд в комбината. Миналата седмица собственикът на комбината Валентин Захариев обяви, че са намерени пари за заплати, но зависи от банките кредитори кога ще могат да бъдат изплатени, защото се водят преговори за обезпеченията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване