04/02/12 16:56
(http://radiomilena.com/)

Рибарите в Поморие протестират! Кметът:Таксата от 10 лв. ще остане!

След като на последното заседание на Общински съвет Поморие съветниците гласуваха рибарите да заплащат по 10 лв. на месец за лодка на рибарския хелинг за два дни бяха събрани 148 подписа против решението и с настояване на следващата сесия да бъдат направени корекции.
Протесната подписка бе внесена още в понеделник сутринта до председателя на общинския съвет, до кмета на общината и до областния управител.
Пред radiomilena.com рибарите представиха документи, относно заплащането на въпросната такса на техните колеги както следва:
в Созопол заплащат – 20 лв. за цяла година, в Царево до 3 БТ – 24 евро без ДДС за цяла година и в Несебър – 50 лв. за малките съдове и 150 лв. за големите съдове над 5 тона.

Още на сутришната открита оперативка кметът Иван Алексиев, сподели огорчението си от протеста, но бе категоричен, че рибарите ще заплащат по 10 лв. на месец.
Рибарите също изразиха огорчението си. Онова, което се говорило на срещата с администрацията напълно се разминава по време на дискусията във връзка с приемане на решението на общинския съвет. Те също са категорични, че протести ще има, ако таксите не бъдат коригирани.

Предлага ме ви текста на протестната декларация и изявлението на кмета!

ПРОТЕСТ

От  Рибарско сдружение „Св. Никола”, гр. Поморие

СРЕЩУ:  Решение на ОБС – Поморие от 29.03.2012г. за цените и услугите, предлагани в пристанище Поморие и рибарския хелинг.

 

Долуподписаните рибари от сдружение „Св. Никола”, гр. Поморие и техните семейства изразяваме своето категорично несъгласие с приетата Тарифа №3 към Наредба №11 за цените на услугите предлагани в пристанище Поморие и рибарския хелинг.
Цените са неоснователни, защото:

1.Рибарският хелинг е открит, незащитен и при морски вълнения ни нанася големи материални щети

2.В сравнение с другите черноморски общини – Царево, Созопол и Несебър тези цени са много по-високи. За разлика от тях ние нямаме рибарско пристанище.

3.Поморийското пристанище не се използва като пасажерско, но не се използва и за разтоварване от улов на квотни риби.

4.Не са взети под внимание нашите възражения от съвместната ни среща с представители на общинската администрация на 19.03.2012г. и ни бе обещано, че ще има още една среща през месец април, преди утвържаването им на сесия

 

НАСТОЯВАМЕ:

 

1. Общинският съвет на следващото заседание да преразгледа Решението си от 29.03.2012г. и да намали цените на услугите си по Тарифа №3 в съотвествия с чл.6, ал.1 от Наредба №11 съгласно, който „Размерът на таксата може да не възстановява пълните разходи на общината по предоставянето на определена услуга, когато Общинският съвет реши, че това се налага за защита на обществените интереси.”

2.Общинската администрация да предприеме необходимите мерки пристанище Поморие да получи разрешение за разтоварване на улов на квотни риби от поморийските кораби, каквото сме имали през 2010 г. на основание Заповед №РД-599/31.03.2010 г. от ИАРА.

 

Не забравяйте, че рибарските лодки, разположени на рибарския хелинг са една от най-важните атракции на Поморие през летния сезон.

 

Следват подписите на 148 протестиращи.

Кметът Иван Алексиев:

Аз искам да отговоря на рибарите! За жалост в седмицата, когато бе срещата с рибарите бях болен и отсъствах. Зам. кметът инж. Гайдов беше на тази среща. Преди това също имахме разговори, обяснихме, че ние трябва по някакъв начин да събираме такса, защото хелинга се чисти от общината, подържа се от общината, осветление, охрана и тези 10 лв. мога да заява, че наистина отговарят на чл.6, ал.1 от Наредба 11, че размерът на таксата не възстановява напълно тези разходи на общината по предоставянето на определената услуга. Това го заявявам най-отговорно, че тези 10 лв не покриват разходите, които ние даваме за хелинга. Абсолютно съм съгласен, че те са атракцията на града, но по тази логика трябва да освободим от всякакви такси и данъци и улични търговци, атракциони и т.н.
Няма рибарско пристанище за разтоварване на риба от квотния принцип – калкан и цаца, тъй като в голямото пристанище са пуснати документи за пасажерско пристанище. Там, където са лодките се води „рибарски хелинг” и няма как на „рибарския хелинг” да се разтоварва. Поради тази причина в момента подготвяме проект, който до месец и половина ще внесем в ИАРА, източният рибарски хелинг да бъде рибарско пристанище при кандидатстването на оперативната програма и там да можем да регистрираме рибарско пристанище и да разтоварват нашите рибари калкан и цаца. Пасажерското пристанище държим да остане, защото мисля, че е добре да акустират тук и комети, защото сме и туристически град. Ние сме туристически град, но кометите ни подминават, защото нямаме официално регистрирано пасажерско пристанище. Трябва да намерим едно добро съвместно съществуване между рибари, туризъм, строители, граждани, защото, ако тръгнем с претенциите строителите казват, че внасят най-много пари в общинската хазна, туроператорите казват, че водят най-много туристи и всеки си плаща данъците и таксите.
Отделно какви действия сме предприели? В момента възлагаме проекта за рибен пазар на самия рибраски хелинг, който ще бъде изграден. Общински съвет гласува 12000 лв за зграждането на този рибен пазар и той ще бъде предоставен на рибарското сдружение за стопанисване. Нямя да им се взима нито 1 лев наем.
Извинявайте, кой прави тези подаръци? Ами утре и търговците могат да искат сергиите, които направихме да им ги даваме без пари? За това мисля, че прекомерните искания трябва да имат граници, защото има едно много хубава приказка – „подадеш му пръста, а ти изяждат ръката”. Защото, когато беше бурята и рибарите ревяха и аз ги разбирам ми казваха, че им искаха по 50 лв. и общината пое разходите по качването и връщането обратно на местата им. казваха ми „евала”, а останалите граждани питаха защо с нашите пари се плаща този разход? Така, че с цялото ми уважение към рибарите и към техните семейства мисля, че трябва да проявяваме взаимно уважение. Мисля, че 10 лв. на месец не е толкова фатална такса.
Пишат, че в другите общини: Царево, Несебър и Созопол цените били по-ниски от нашите. Не е вярно, защото преди да предложим тези цени ние проверихме абсолютно навсякъде. Най-ниската тарифа е 2 лв. на кв.м., ние бяхме паднали на 1 лв., и това не им хареса, за това минахме на 10 лв. на съд. Таксата от 10 лв. ще остане!
Другото, което ще възложа е една комисия с представители на общинска администрация, общински съвет и на местното рибарско сдружение да минат по всички хелинги и да опишат всички лодки – собственост, документи и регистрация. Който няма такава собственост, няма място на хелинга! Има собственици на лодки, които стоят с години, използват се за контейнери за боклук, никой не ги чисти, а има случаи, когато си продават лодките и си продават и мястото. Натурален акт имат ли за това място? Нямат! А има кандидати, които искат да си акустират лодките и да си плащат. Пак местни хора, поморийци. Която лодка няма необходимите документи, значи няма място там.
Друго! Понеже има много лодки пръснати из града, по улици и паркоместа, трябва да бъдат вдигнати. Още месец и след Гергьов ден започваме да изпращаме писма. Най-късно до края на месец май или до 10 юни всички лодки трябва да бъдат вдигнати, прибрани, преместени в гараж или в двор! Не може по този начин!

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване