04/02/12 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Унгарският президент подаде оставка, за да не разделя нацията

Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка, предаде Би Би Си. Държавният глава бе поставен под силен обществен натиск да се оттегли заради скандала с дисертацията, плагиатствана от българския спортен деятел Николай Георгиев. Миналата седмица университетът „Земелвайс” лиши президента от докторската му титла, а по-рано вчера самият ректор на университета за медицина и спорт в Будапеща Тивадар Туласай се отказа от поста си. Текстът бе категоризиран като "плагиатство", след като бе установено, че цели 180 от общо 215 страници в дисертацията на Шмит са кражба от българския му колега.
„Съгласно конституцията президентът трябва да представлява единственото на унгарската нация. За съжаление аз се превърнах в символ на разделението. Чувствам, че е мое задължение да напусна своя пост.” Това каза вчера Шмит пред парламента. Миналата седмица той отказваше да се оттегли, твърдейки, че случаят с дисертацията му е отпреди 20 г. и няма връзка с работата му като президент.
69-годишният Шмит е двукратен олимпийски шампион по фехтовка от 1968 г. и 1977 г. и е бил вицепрезидент на Международния олимпийски комитет в периода 1995-1999 г.
Той бе избран за президент през 2010 г. с гласуване в парламента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване