04/03/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Столична община иска промяна в закона за бездомните кучета

Столична община ще поиска промяна в Закона за защита на животните в частта му, предвиждаща "надзор" на безстопанствените кучета, съобщи вчера зам.-кметът на София Мария Бояджийска. Тя посочи, че броят на кучетата, осиновявани от едно лице, ще се ограничи до две. В момента много граждани осиновяват десетки четириноги и впоследствие ги пускат на улицата. Според Бояджийска в закона трябва да се промени и регламентът, който позволява на гражданите да се грижат за кварталните кучета извън дома, когато пожелаят, без да не носят отговорност за поведението им.
Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета в столицата предвижда до 2014-а броят на животните да се намали с 50%, а до 2016-а с 95%. През май 2009-а в София са преброени 8538 улични песа. Година по-късно те са станали 9242. Столична община планира ограничаване броя на помиярите с кастрация, обезпаразитяване, реваксинация и осиновяване. Общината подготвила и проекти за приюти в кварталите "Кремиковци", "Надежда" и "Младост".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване