04/04/12 21:47
(http://e-vestnik.bg/)

ЕС: И Сърбия да отвори досиетата

в. Данас

Архив с досиета. Снимка: e-vestnik

Европейският парламент прие на 29 март резолюция за Сърбия, която между другото предвижда Белград да ускори работата за ликвидиране на наследството на бившите тайни служби от времето на комунизма, както и отварянето на националните архиви, особено на службата за държавна сигурност Удба.

Историчката Бранка Пърпа, бивша директорка на Историческия архив на Белград, казва за “Данас”, че нищо от по-новите документи (от края на 20 век) на службите за сигурност и тайната полиция не е стигнало до фазата на исторически материал (с давност 50 години) и не е предадено на архива.

“Навремето първа поисках от тогавашния министър на вътрешните работи Душан Михайлович да започне да доставя исторически материали за Втората световна война, и то по международните правила за архивите, защото са минали повече от 50 години. Предявихме искане и за част от документите на Милан Недич и на Гестапо. По-късно архивът на Сърбия получи материали и за периода непосредствено след войната”, обяснява Пърпа.

Тя обаче изтъква, че веднага е възникнал проблемът как да бъдат защитени личните данни, или как да се избегне достъпността на тези документи за обществото, за да не бъде нарушено нечие право на лична тайна. Пърпа посочва, че се е консултирала с архивите във Великобритания и Словения, и изтъква, че в тези и други страни  общодостъпните документи съдържат и цензурирани пасажи.

“Говорим за много сериозни неща, които не сме решили със закон. Доколкото познавам нашата публика и медиите, отварянето на архивите за обществеността и публикуването на досиетата много скоро ще се превърне в испански сериал, където ще се излагат пикантни подробности от нечие лично досие”, заявява Пърпа.

В Сърбия селективният достъп до личните документи беше разрешен с правилник, приет от правителството през май 2001 г. и отменен през юни 2003 г. с обосновката, че е противоконституционен. По данни на разузнавателната агенция БИА общо около 4000 души са се поинтересували дали имат досиета. От тях около 420 са имали такива. По официални данни БИА досега е предала на Архива на Сърбия около 80 000 лични досиета от преди 30 години.

Преди 10 години нямаше големи скандали в обществото, свързани с достъпа до досиетата. Процедурата за достъп беше много проста. Гражданин на столицата например правеше заявка на специален телефонен номер за посещение на централата на службата за държавна сигурност (ДС) в Нови Белград.

На заинтересования гражданин му се разрешаваше да изчака в малко фоайе веднага след входната врата, едната стена на което бе бледо огледало, и да пусне на воля въображението си, представяйки си, че това е стъкло, зад което някой го наблюдава. Скоро служител уведомяваше заинтересования дали “няма нищо” или пък има досие.

Ако имаше, той можеше да го прочете в присъствието на служител на тогавашната ДС, но това, което разбереше там, трябваше да се третира като държавна тайна и да не се преразказва на приятели и медии. Медиите обаче публикуваха многобройни изявления, главно на известни личности, които бяха изненадани от неверността на данните и изразяваха съмнение, че “досиетата” им са били допълнително преправяни и редактирани.

Горан Петрович, бивш началник на Държавна сигурност, възприема препоръката за отваряне на досиетата в контекста на общата демократизация на Сърбия. Той изтъква, че реформирането е процес, който протича в много области на живота, включително и в областта на сигурността.

“Както в политиката не всичко се промени на 5 октомври 2000 г. (началото на демократичните промени), така стана и в институциите. Реформите в правосъдието започнаха преди две години, виждаме, че армията постоянно се реформира, тези процеси протичат и в образованието, дипломацията и така нататък, и е логично да се отнасят и за службите за сигурност.

И тук има още доста работа да се свърши ...

Публикувана на 04/04/12 21:47 http://e-vestnik.bg/14363/es-i-sarbiya-da-otvori-dosietata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване