04/04/12 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Корупция поразява правителствата в Централна Европа

Кейт Конъли
в. Гардиън

Пародия на герба на Словакия по повод досие “Горила”

Управляващи партии, политически елити и бивши министри в няколко държави членки на ЕС са забъркани в скандали за раздаване на пари в замяна на влияние, станали причина за на отвращение и враждебност сред обществото и електората. отправянето на редица обвинения в корупция и породили реакция.

Ловни дружинки, скъпи подаръци, автомобилни катастрофи в нетрезво състояние, подслушани от тайните служби телефонни разговори, пликове с пари и публични бюджети, използвани като лични банкови сметки - всичко това характеризира сензационните разкрития и твърдения, които излизат ежедневно на първа страница в Централна Европа.

Австрия, Словакия и Чехия са разтресени от слухове за измами, в които са замесени високопоставени политици и управляващи партии, за които се твърди, че са били финансирани с мръсни пари. Мащабите на предполагаемата корупция, разкрити от разследвания на парламентарни комисии, съдебни дела, тайни полицейски досиета и информатори, са толкова големи, че обвиненията срещу (британския премиер - б.ред.) Дейвид Камерън за тайни срещи в замяна на дарения изглеждат незначително на този фон.

Историите за престъпления, безскрупулно ограбване и огромни парични потоци, стичащи се към политиците от компании, лобисти и посредници заемат водещо място във вестниците и блогосферата из цяла Централна Европа. Противно на това завършилите с успех съдебни преследвания са изключително голяма рядкост за политическа класа, която често пъти сякаш действа безнаказано.

В Австрия специална парламентарна комисия, разследваща корупцията в политиката, разпитваше действащи и бивши министри относно сложни мрежи за предполагаемо раздаване на подкупи и облагодетелстване от държавни търгове и лобистки закони

На изборите в съседна Словакия новият министър-председател Роберт Фицо спечели голяма изборна победа, след като подкрепата за противниците му от десницата се срина, когато канадски журналист откри и публикува в интернет тайни полицейски досиета за корупцията сред депутатите.

Тайната полицейска разработка с кодовото име “Горила”, включваше подслушани разговори на водещи фигури от финансовия свят, които са се срещали тайно с народни представители от управляващата десноцентристка партия, за да спечелят държавни търгове срещу пари в брой.

В Хърватия през април ще започне делото срещу бивш министър-председател, обещаващо да хвърли светлина върху силно разпространената през последното десетилетие корупция в политиката.

Бившият премиер Иво Санадер пледира невинен по обвиненията, че той и неговата партия Хърватска демократична общност (ХДО), която управляваше страната в продължение на повече от 20 години, са отклонили близо 10 млн. евро от приватизационни сделки към партийни каси

Срещу Санадер вече е в ход дело по други две обвинения в получаване на подкупи. Във Франция президентът Никола Саркози, чиято кандидат-президентска кампания е в разгара си, трябва да се справя със съдебно разследване на финансовите средства на неговата партия Съюз за народно движение, заради появилите се твърдения, че тя е получила 800 хил. евро от Лилиан Бетанкур - наследничката на компанията за козметика “Л’Ореал” и най-богатата жена във Франция.

В центъра на най-новия скандал, който разтърси региона, обаче са чешки бизнесмен и бивш кмет на Прага, обвинени, че двамата на практика са правели каквото си поискат с бюджета на града в размер на 2 млрд. евро. Бизнесменът Роман Янушек отдавна носи прозвището “кмета в сянка”, което се дължи на близките му връзки с кметството.

Но едва когато в чешкия ежедневник “Млада Фронта Днес” (Idnes.cz) бяха публикувани записи от това, за което се смята, че са подслушани разговори между него и дългогодишния му съюзник, бившият кмет на Прага, Павел Бем, започнаха да излизат на светло мащабите на предполагаемите злоупотреби с бюджета на града.

Разговорите изглежда включват обсъждания за уреждане на продажби на общинска и публична собственост, уреждане на скъпи подаръци за общински представители и придобиването на високи постове по нечестен начин.

За записите се смята, че са били направени от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване