04/04/12 11:43
(http://radiomilena.com/)

Област Бургас – активно участва в процеса за деинституционализация на грижата за децата

Под ръководството на заместник – областния управител Златина Дукова в Областна администрация – Бургас се проведе работна среща за уточняване, обсъждане и координиране на задачи по три ключови проекти на Министерство на труда и социалната политика – „Детство за всички”, „И аз имам семейство” и проекта за социално включване. И трите проeкта са свързани с един от основните приоритети на правителството – подкрепа за децата и семействата, включително и чрез деинституционализация на грижата за децата, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Процесът на деинституционализация включва осигуряване на услуги на територията на цялата страна, които ще направят възможно връщането на децата в биологичните им семейства, отглеждането им в приемни семейства или при осиновители, както и изграждането на малки групови домове за онези деца, които не могат да се върнат в собствения си дом или да намерят ново семейство.

По време на работната среща, в която участие взеха представители на 13-те общини и на дирекциите за социално подпомагане в региона, стана ясно, че институциите в област Бургас работят изключително активно в тази насока, което е и част от Областната стратегия за развитие на социалните услуги на местно равнище.

Четири общини в областта ще открият общо 9 центъра за настаняване от семеен тип, за деца с увреждания, изведени от институции, съответно в Бургас – 5, в Карнобат – 2, Поморие и Созопол по един, а в Айтос – едно защитено жилище. Изграждането на малки групови домове, където децата да живеят в среда близка до семейната и с персонал, който да полага необходимите грижи за тях е част от проекта  – „Детство за всички”.

„Детство за всички” се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, на стойност 4 960 400.17 лв. и има за цел прилагане на конкретни и ефективни мерки за реална деинституционализация на децата с увреждания, настанени в специализирани институции. Основното е до 2014 г. да бъдат закрити сегашните домове за деца с увреждания. Да бъдат изградени нови  центрове за настаняване от семеен тип, в които децата ще могат да прекарват активно деня, да общуват с хора, да им се осигури съвременна грижа за здравето и обучението им.

Вторият проект „И аз имам семейство” се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, на стойност 14 989 455.3 лв. и също е в подкрепа на  процеса за деинституционализация на децата, като цели създаване и реализиране на устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца, в риск от изоставяне. Водещото в този проект е децата да бъдат настанени в приемни семейства и семейства на близки и роднини. Осемдесет и две са общините в България, който са се включили в проекта за приемната грижа „И аз имам семейство“. От област Бургас това са общините Бургас и Средец.

Третият проект за социално включване се реализира със средства от Световната банка и е на стойност 40 000 000 евро. С него се подпомагат деца на възраст под 7 години от бедни и социално уязвими семейства, както и деца с увреждания с цел подготовката им за училище. Много от тези деца достигат училищна възраст без да имат необходимата базова подготовка. Затова те нямат еднаква стартова позиция с връстниците си и често отпадат от училище. Проектът трябва да подобри състоянието им чрез използване на механизми за ранното включване на децата, предпазване на тяхното здраве и създаване на образователни възможности, чрез работа с родителите преди навършване на училищна възраст на подрастващите. От услугите, предвидени в проекта ще могат да се възползват семейства от общините, които го реализират. В област Бургас са – Бургас, Средец, Камено и Айтос.

Ролята на регионалните и местни власти е от изключително значение в процеса на деинституционализация, не само с оглед на добрата координация и изпълнението на самите проекти, по които общините са бенефициенти и партньори, но и с цел осигуряване на устойчивост и прилагане на иновативни подходи в социалната сфера на местно ниво.

Изключително важна е ролята и на обикновените граждани, които е необходимо да приемат децата в неравностойно положение като свои и равни, със същите нужди и права, каквито имат останалите им връстници.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване