04/05/12 10:00
(http://www.klassa.bg/)

Американска корпорация купи собственика на "Каменица" за €2,65 млрд.

Американско-канадската Molson Coors Brewing Company ще придобие източноевропейската StarBev, която има и над 20 други марки, сред които е и родната „Каменица“, съобщиха от щатската компания. Сделката се оценява на 2,65 млрд. евро. Чрез този ход презокеанският производител на пиво ще разшири пазарите си и ще реализира повече продажби на нови територии, различни от познатите вече САЩ, Канада и Великобритания. Става въпрос най-вече за растеж, коментира Питър Суинбърн, изпълнителен директор на Molson Coors. Според новите собственици на StarBev със сделката ще придобият основните брандове на половината пазари в ЦИЕ. Оттук нататък трябва да се изчака одобрението на антимонополните органи в Европейския съюз. Сделката може да бъде финализирана най-вероятно през второто тримесечие на годината. Главното седалище ще остане в Прага, но ще функционира като подразделение на Molson Coors.
Американската компания търси точно растеж и рентабилност. StarBev има девет пивоварни в ЦИЕ с около 4100 служители. Приходите на компанията за 2011 г. надхвърлиха 700 млн. евро, а печалбата преди облагане е 241 млн. евро.
Припомняме, че преди по-малко от три години частният фонд CVC Capital Partners, базиран в Люксембург, закупи източноевропейския бизнес на бирения гигант Anheuser-Busch InBev за приблизително 2,2 млрд. долара. След сделката новата фирма, придобита от инвеститора, беше преименувана на StarBev. Сред брандовете на чешката компания освен „Каменица“ блестят още Staropramen, Stella Artois, Beck`s, Astika и „Бургаско пиво“. Гигантът оперира на множество пазари, сред които Сърбия и Черна гора, Хърватска, Румъния, Унгария и др.
Molson Coors Brewing Company са известни зад Океана с марките Coors Light и Carling. Един от плановете на американците е да разширяват популярността точно на бранда Carling. След 1995 г. марката „Каменица“ е преминала през ръцете на белгийската Interbrew, а след тях - през InBev и съответно Anheuser-Busch InBev.
От „Каменица“ АД коментираха за „Класа“, че не очакват промени в управлението на компанията у нас и не предвиждат каквито и да е съкращения на служители. Те се похвалиха, че 2011 г. е била изключително успешна за тях, направили са нови инвестиции за повече от 18 млн. лв., въвели са иновации и 4 нови продукта. По данни на AC Nielsen пазарният дял на производителя за декември е бил 33 на сто, като този резултат го е позиционирал на първата позиция, добавиха от „Каменица“ АД. Ръстът по този показател на годишна база е от 4 процентни пункта. Очакванията на компанията за 2012 г. са тя да бъде още по-успешна, а инвестициите и иновациите ще продължат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване