04/05/12 15:28
(http://www.klassa.bg/)

Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници”: Годишните загуби от контрабандата на цигари са 400 млн. лв.

Вече има сериозна битка между вносители и производители на тютюн и тютюневи изделия. Така да се каже - една минута да не внимава някой по веригата, другият му взема пазарен дял. Не можеш да се спазариш и да кажеш, че ще отстъпиш дела си. Когато има реално действащи пазарни механизми и конкуренция, няма как да се получи монополно влияние.
400 милиона лева са загубите от контрабанда на цигари. Плюс това имаме 180 милиона повече приходи от акциз от цигари.
Смятам, че нашата битка е доста успешна. Даже ако сравняваме с прогнозите, които направиха Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка, трябва да отбележим, че драстичното увеличаване на акциза на цигарите на всеки 10% водят до 4% спад. Това са изследвания, които са правени в продължение на 20 години не само в Европейския съюз, а за целия свят. При снижаване или запазване на същите доходи на хората прогнозата беше, че потреблението ще спадне на 9 милиарда къса, а то е близо 11.
Това, което направихме до момента: бяха изградени на всички митници координационни центрове, които работят денонощно. Прави се денонощен анализ. Изградени бяха структурите на митническото разузнаването и разследване. Осем рентгенови системи пристигат. Вече от тях две са монтирани на пристанище Варна и Бургас, монтирани са и на Капитан Андреево, на Калотина, в Русе. До края на май затваряме изцяло морската граница – там ще бъде извършен 100% рентгенов контрол на всички контейнери. Шансовете да влязат контрабандни цигари по море са почти нулеви. По южната граница шансовете са минимални.

Голяма част от трафика се премести от Гърция към Италия

И веднага възниква другият въпрос. Когато има търсене, то трябва да бъде задоволено с някакво предлагане... Затова в момента голяма част от трафика на цигари се премести от Гърция вместо към нашата граница към Италия. И това се вижда и по резултатите.
Винаги ще има мерки, които ще изиграват определена роля, след определен период от време ще трябва да се търсят други. Споделям и мнението на главния комисар Калин Георгиев, че много по-безопасно е да трафикираш цигари, отколкото наркотици. Печалбите са едни и същи. Наказанията са по-високи, рискът при цигарите е много по-малък. Дори да бъдеш заловен, в повечето случаи са финансови загубите, отколкото наказателната отговорност.
Второто нещо, което изигра изключително важна роля в битката с контрабандата на цигари, е въвеждането на митническото разследване. В рамките на два месеца са образувани 200 дознания 25 от тях са завършили с осъдителна присъда в рамките на 3 дни – неотложно производство. 75 са внесени в съда. Т.е. 50% от тях в рамите на тези два месеца вече са в съдебна фаза, част от тях са и осъдени. Това веднага повлияя на трафика на цигари примерно от южната ни граница. Всички „куфарни“ трафиканти, които с малки количества отиваха към административни нарушения – при повторяемост повече от три пъти те вече имат осъдителна присъда, макар и условна. При второ хващане те трябва да влязат в затвора. Това действие е изключително възпиращо и има голям ефект.

Не може хора, които едвам пишат, да бъдат на границата

По отношение на кадрите е много важно през 2011-2012 г. да има нов профил на митническите служители. В една тоталитарна държава, където всички граници са затворени, интелектът на митническия служител се свежда до това да отвори багажника на проверявания автомобил. Сега вече вкарваме рентгени, които са последно поколение.
Затова трябват много интелигентни служители, некорумпирани, необременени, знаещи и можещи, на базата на анализа на риска, на базата на новите технологии, да действат почти хирургически. Защото на ден минават по 1000 автомобила. А точно ти трябва да имаш базата данни, да направиш сравнението и да кажеш рискови са „този, този и този“ и да извършиш проверката. Когато има насреща добро възнаграждение, силна мотивация, хора, които не знаят от миналото, не са свързани по никакъв начин, те трудно могат да бъдат накарани да вършат нещо нередно.

* В предаването „Денят започва” на БНТ. Със съкращения. Заглавията са на редакцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване