04/05/12 19:27
(http://www.klassa.bg/)

Еколози предлагат АЕЦ "Белене" да стане музей или база за ВЕИ-технология

Площадката на АЕЦ „Белене“ да стане производствена база за ВЕИ-технологии, фотоволтаичен коридор по река Дунав, парогазова централа или нископланински курорт и музей за остарели технологии. Това предлагат от сдружението „За земята“, „Грийнпийс България“ и Института за зелена политика. Трите екологични организации са провели конкурс в началото на януари, в резултат на който са се появили посочените предложения.
Според противниците на атомната енергетика решението на кабинета за прекратяване на „несъстоятелния и опасен проект за строителството на АЕЦ „Белене“ е правилно, макар и закъсняло. Те настояват спешно да се потърси отговорност за виновните за огромните разхищения на бюджетни средства „от политиците, подписали споразуменията с Русия, без да ги четат“.
Правителството да обяви международен конкурс за новото предназначение на площадката, предвидена за АЕЦ „Белене“, настояват още противниците на атомната енергетика. Те не изключват вероятността мястото на втората атомна централа отново да се превърне в мощност за производство на ток, но от ВЕИ или газ.
„Още през 1991 г. Министерският съвет приема Решение № 288 за проучване на възможностите за изграждане на парогазова централа и за използване на наличната инфраструктура. Цялата изготвена документация – проучвания, анализи, доклади, събира прах из министерствата или е унищожена“, смятат Тодор Тодоров от сдружението „За земята“.
Предложението за създаване на база за оборудване, свързано с ВЕИ, е на Мария Андреева. Аргументите й са, че има инфраструктура за крупно производство, а близостта на Дунав позволява евтина водна връзка с чуждестранни доставчици и клиенти.
Автор на идеята за изграждане на фотоволтаична дунавска магистрала е на Юлиян Попов. С участие в нея трябва да бъдат ангажирани всички държави по Дунав, смята той. Според Попов съвсем естествено е в начинанието да се включи заводът за слънчеви панели в Силистра.
Златина Михайлова и Емилия Попова пък настояват АЕЦ „Белене“ да се превърне в нископланински курорт или музей на „излишните технологии“ като атомната енергетика и дори днешните ВЕИ-та, които към 2100 година ще бъдат музейни експонати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване