04/05/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Как да си предоговорим кредита? И какво да правим, ако го просрочим?

Протест срещу политиката на банките. Снимка: Булфото

Б. р. - В следващите редове финансовия консултант Васил Кендов дава съвет как хората могат да си погасят предсрочно кредити, като вземат нов кредит от друга банка (или дори от същата) при по-добри условия (рефинансиране), също и някои други начини за предоговаряне.
Мнозина потребители не знаят, че заради евродиректива вече е премахната наказателната лихва за предсрочно погасяване на потребителски кредит.

Много от потребителите не знаят също, че ако банките, на които са длъжници, са им вдигали лихвения процент по кредитите преди май 2010 г., това е незаконно и могат да изискат от банката да им върне надвзетите пари, а ако откаже, могат да я осъдят. След май 2010 г. беше приета поправка в закона, която узаконява покачването на лихвата по договора за кредит от страна на банката.

А какво да правим, когато не можем да изплащаме повече кредита си? Какво се случва тогава? Човек е добре да прочете съветите по-долу, преди да предприеме нещо.

Благодарение на кризата, става наложително да търсим начини за намаляване на месечните си вноски по кредита. Повечето хора смятат, че това не е възможно, но така или иначе, ако постигнете намаление дори с 50 лв на месечната си вноска, това ще доведе до икономия от една средна работна заплата годишно – 600 лв. Това ще отнеме един месец, но тоталното изразходвано време едва ли ще е повече от 10 часа.

Понеже България е страната на парадоксите се оказва, че е по лесно да се разберете с друга банка, отколкото с обслужващата ви, на която сте вече клиент. Логиката е проста – имате обвързващ договор и ви мързи да се занимавате с администрация. Банките знаят това и имат клиентите си за даденост. Но в крайна сметка парите са си ваши. Ако искате да спестите, ще трябва да се потрудите.
Как става предоговарянето и от какво зависи?

Предоговаряне на потребителски кредит

От 2010 година благодарение на евродиректива, България е принудена да синхронизира законодателството и да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване по потребителски кредити. Целта е създаване на конкуренция, но… конкуренция няма. Няма защото много кредитоискатели така и не разбраха за това си право. А и банковата система се погрижи да не се разчува много.

Ще дам пример - когато в телекомуникационния бранш разрешиха прехвърлянето на номера, всички телекоми се надпреварваха да рекламират по телевизията как само с едно посещение в техния офис и един подпис ще можете да си прехвърлите номера към тях.
Да сте виждали подобна реклама на банка? – „Елате при нас, вече сте свободни да избирате по-добри условия, без да плащате наказателни такси.” Няма и да видите. Нямат изгода да се разчува и да ви намалят вноските. Вместо това (искам да уточня – без да има съгласувана практика) решиха да уеднаквят таксата за първоначално отпускане на кредита на 2.5%. Където беше 1.5% или 1.75%, стана 2.5%. Решиха да ви взимат парите предварително, а вие, ако искате, ходете другаде.

Въпреки това смятам, че пак ще имате изгода, ако предоговорите кредита си в друга банка. Ако попаднете на свестен управител на клон, бихте могли да се прехвърлите с по-малка първоначална такса. Смея да твърдя, че въпреки многобройните прегрешения на “Уникредит Булбанк” и най-високата начална такса, там има управители на клонове, които ще се опитат да ви привлекат с отстъпка от нея. Дали ще успеят е друг въпрос, но ще се опитат.

Ако обаче имате потребителски кредит в “Пощенска банка” и се опитате да го рефинансирате, ще разберете, че законодателството за тях не важи. Процедурата е ужасна и изключително изнервяща докато ви издадат служебните бележки. Уж целта била да ви отправят ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване