04/05/12 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Китайска цензура - новата борба срещу слуховете в интернет

Франс прес

Затварянето на интернет сайтове и наложените ограничения на микроблогове в Китай разкриват растящата нервност на режима преди предвидените промени на върха на управлението наесен - преход, който ще бъде извършен за пръв път в ерата на социалните медии, подчертават анализатори.

Репресивната кампания се прояви в събота със затварянето на 16 сайта, арестуването на шестима души по обвинение, че разпространяват слухове, и невъзможността да се постват коментари в продължение на три дни в двете най-популярни платформи за микроблогове в Китай - Сина и Тенсент.

Според отговарящия за интернет правителствен орган, цитиран от държавната агенция Синхуа, над 1000 души са арестувани от февруари за различни свързани с интернет престъпления и нарушения, а над 3000 сайта са получили предупреждения.

Очаква се засиленият контрол да се запази поне до 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия тази есен, на който ново поколение лидери ще дойде на власт, смятат анализатори.

“Тази чистка на интернет показва, че Китай става все повече полицейска държава, която зависи от упражняването от силите на реда насилие за контролиране на общественото мнение”, заяви Ли Датун от пресгрупата на Чжунгуо Циннян Бао (Вестник на китайската младеж).

Правителството “затвори много сайтове, арестува много интернет потребители и предприе мерки за сплашване, за да контролира слуховете. Колкото повече прави това обаче, толкова повече хората ще помислят, че тези слухове са истина”, казва Ли, според когото тези мерки са “предвестник на още по-голяма криза”.

Правителствените мерки бяха взети след като миналия месец бе уволнен един от най-популярните китайски ръководители Бо Силай.

Сред пуснатите в интернет слухове един от най-експлозивните е за държавен преврат след уволнението на Бо Силай, подготвен от Чжоу Юнкан, най-висшия ръководител на сигурността в Китай.

Уволнението на Бо Силай изкара наяве вътрешните разделения в Китайската комунистическа партия, която от демократичното движение на площад Тянанмън през 1989 г. държи на всяка цена да е възприемана като монолитен блок.

Контролът на интернет “ще помогне да се увеличи доверието и сплотеността, особено в този деликатен период на разпространяване на слухове, шум, какофония”, пише в коментар в партийния орган “Женмин жибао” в понеделник.

Това е четвъртата статия за четири дни, която призовава китайските медии да обединят общественото мнение и да създадат “подходяща атмосфера” за наближаващия политически преход и заклеймява авторите на “лъжи и спекулации”.

“Властите са наистина обезпокоени. Те казват на хората да внимават какво говорят и подчертават, че не се шегуват с контрола на медиите и на общественото мнение”, заяви Дейвид Бандурски, който отговаря за Китайския медиен проект в университета в Хонконг.

При контрола си на интернет Китай вече блокира достъпа до международни сайтове като Фейсбук, Туитър или ЮТюб.

Въпреки тези бариери предаването на щафетата на ново поколение управници наесен протича за пръв път в ситуация, в която интернет е станал мястото на изразяване на някакво обществено мнение в Китай, особено чрез 300-та милиона микроблогове из цялата страна.

“Наистина не разбирам защо слуховете ви развалят съня и апетита. Решете ежедневните проблеми на хората и ще ви подкрепим”, се казва в един такъв микроблог от платформата Сина Вейбо.

Ли Датун обаче е убеден, че китайските лидери “ще останат вманиачени на тема стабилност до 18-ия партиен конгрес”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване