04/05/12 19:25
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат мерки за поевтиняване на горивата

Четири часа продължи срещата между енергийния министър Делян Добрев и генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев за намаляването на цените на горивата у нас. Срещата беше по инициатива на Златев. Той влезе в министерството около 16 часа и го напусна малко след 18 часа. Златев бе лаконичен за възможностите за поевтиняването на горивата. „Възможностите са две – правителството да наложи мораториум върху покачаването на цените, или рафинерията да започне да работи на загуба“, заяви лаконично на излизане шефът на нефотозавода край Бургас.
Срещата стана неизбежна, след като цените на горивата на собствените й бензиностанции достигнаха критичните 2,69 лв. за литър бензин А95Н, 2.67 лв. за литър дизел и 1.28 лв. за пропан-бутан.
„Можем да намалим ДДС върху горивата, но пък в ситуация, в която държавата изпитва тежки финансови затруднения, едва ли правителството ще си го позволи”, коментира часове преди срещата Андрей Делчев – председател на Българската петролна и газова асоциация. На въпрос на вестник „Класа“ кои са другите мерки, които ще бъдат обсъдени, той заяви, че те не са обсъждани с представители на асоциацията. Ако има такива, те са инициатива на Златев. „И аз чакам информация от срещата“, лаконичен бе Делчев.
Проблемът е, че свиването на ставката на ДДС на горивата ще постави на изпитание приходната част на бюджета. Известно е, че косвеният данък е с най-голям принос за хазната. Основната част от постъпление от налога идва от бургаската рафинерия. В бюджета за тази година се очаква да влязат около 7 млрд. лв. от налога. Това означава, че със свалянето на данъка с 1%, в хазната ще има 700 млн. лв. по-малко.
Втората възможност е да се намали акцизът върху горивата. Тук пречките за прилагане на тази мярка са, че България е поела задължението да достигне до минималните нива на определени акцизи в ЕС, а все още не го е направила.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване