04/05/12 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Шампиони сме по пилеене на енергия

България е европейски шампион по пилеене на енергия, заяви вчера президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията от парламентарната трибуна. Той посочи изхода: „Решението е енергийна ефективност, а най-евтината енергия е икономисаната“. Президентът подчерта и важността на диверсификацията на енергийните източници и подкрепи решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене“.
Програмата „България 2020" ще бъде и план за действие, защото с нея се цели надпартийност и устойчивост, каза Плевнелиев. Според него тази програма ще бъде силен коз на правителството да преговаря за максимално изгодни за България условия по фискалната рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.
Българският износ трябва да се подкрепя, настоя президентът. Той поиска да се подкрепят малките и средните предприятия, както и да има активна политика за привличане на инвестиции.
Президентът представи и резултатите от проведения по негова инициатива месец на политическите консултации. В своята реч Плевнелиев изтъкна като особено важни мерките в подкрепа на икономиката, заетостта, енергийната ефективност и диверсификацията.
Парламентарните групи огласиха свои декларации по обръщението на президента. „Ако имате намерение и воля да работите за националните интереси и цели, то в лицето на БСП и Коалиция за България вие ще намерите партньори“, увери Ангел Найденов.
От името на ДПС Лютви Местан каза, че възприемат проведените консултации като опит за намиране на пресечната точка между политическите различия и търсене на територия на съгласието в името на националния интерес.
„В лицето на Синята коалиция имате партньор за всяка една теза и добра идея“, съобщи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.
Волен Сидеров заяви, че президентът трябва да стане гарант за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" и за контрол на изборния процес.
Преди да започне речта на президента, независимият депутат Тодор Великов, чиято субсидия е пренасочена от РЗС към ГЕРБ, възрази, че независимите депутати не са били поканени на политическите консултации, „за да ви кажем как се сключват с народните представители заповеди за попечителство и заповеди на записи".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване