04/05/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Столична община апортира свои имоти в Общинска банка

Столична община да апортира пет свои имота в капитала на „Общинска банка” АД, реши вчера Столичният общински съвет (СОС). Предстои имотите да бъдат оценени от вещи лица, а собствеността им ще бъде преобразувана от публична в частна общинска. Единият от тях е клон на банката в кв.„Младост 3”, а останалите са на бул. „Княгиня Мария Лиуза”, ул. „Сердика” в район „Оборище” и площад „Славейков”. Ако имотите се апортират и миноритарният акционер не предприеме действия по участие в увеличение, общият дял на контролираните от него дружества в капитала на банката ще се сведе до 23%. Решението подкрепиха съветниците от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака", НДСВ. "Против" неговото приемане и "въздържал се" гласуваха от ВМРО и БСП.
Към края на миналата година Столична община придоби пълен контрол върху управлението на банката. В момента тя е мажоритарен собственик на "Общинска банка" АД и притежава 67,5% от капитала на дружеството. Според общинския съветник Орлин Алексиев, който е един от вносителите на предложението, ако общината увеличи участието си в капитала на банката с около 10 милиона лева, нейният дял, заедно с дела на общинските дружества, ще може да се увеличи до 77-78%.
Масови проверки за регистрацията на домашните кучета е разпоредил кметът на София Йорданка Фандъкова, стана ясно още на вчерашната сесия на СОС.
„Срокът за намаляването на популацията от бездомни кучета с 95% до 2016 година е реалистичен. Не разбирам защо сега всички са активни, а в моментите, в които се обсъждат предложенията, не чуваме допълнителни или по-сериозни предложения“, каза Фандъкова. Според нея трябва да има ясни критерии за това, кои кучета са агресивни.
„Не можем да чакаме кучето да ухапе човек, за да имаме доказателство, че то е агресивно. Дори сега се поставя под съмнение дали са агресивни кучетата, които прибрахме от кв. „Малинова долина”, коментира столичният кмет. Тя оцени като атрактивна, но трудно осъществима лансираната идея за преместване на Студентския град в село Лозен.



Живка Новкова и Любка Качакова положиха клетва като съветници

Двама нови съветници положиха клетва на заседанието на Столичния общински съвет вчера. Към групата на ГЕРБ на мястото на Иво Тонев се присъедини Живка Новкова. Тонев напусна СОС заради ангажиментите си в „Левски“. Любка Качакова пък замени избрания с листата на НДСВ Владимир Каролев, който подаде заявление за освобождаване. Председателят на СОС Елен Герджиков съобщи, че съветничката от ГЕРБ Денка Кушвалиева е депозирала оставката си след скандал за конфликт на интереси. Фирма, за която от групата на БСП твърдят, че е на Кушвалиева, е заела без конкурс помещения в 30-о ДКЦ. Данните бяха оповестени в края на март, а Герджиков пое ангажимент да сезира комисията за установяване на конфликт на интереси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване