04/06/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Древните ръкописи на Тимбукту са заплашени от фанатици

Франс прес

Ръкопис от Тимбукту. Фрагмент

Великолепните статуи на Буда край афганистанския град Бамиян не оцеляха при режима на талибаните и съюзниците им от Ал Каида. Ще станат ли и ръкописите от Тимбукту мишена на новите джихадистки господари на митичния град в Северно Мали?

Възползвайки се от мълниеносното настъпление на туарегските бунтовници, ислямистката въоръжена група “Ансар Дине” и бунтовници от “Ал Каида в ислямския Магреб” (АКМИ) превзеха в понеделник Тимбукту, разположен на подстъпите към Сахара, съобщиха различни източници.

Тимбукту, голям интелектуален център на исляма и древен търговски град по пътя на керваните, наричан “перлата на пустинята”, е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Трите му големи джамии, но най-вече десетките хиляди ръкописи, някои от които датиращи от предислямската епоха, свидетелстват за някогашното величие и златния век на града през 16-и век.

“Уникални ръкописи (близо 100 000) се пазят от няколко века в Тимбукту, града на учените, града на 333-те светии, където практически всеки обект е културно наследство или библиотека”, обяснява пред АФП директорът на Института за черна Африка в Дакар (ИФАН) Хамади Бокум.

Предавани от поколение на поколение, тези ръкописи, най-старите от които датират от 12-и век, се пазят като семейни съкровища в домовете, в частните библиотеки, под надзора на старейшини и религиозни учени.

Повечето са написани на арабски или на западноафриканския език фула от учени от времето на бившата империя на Мали. В текстовете се говори за исляма, но също за история, астрономия, музика, ботаника, генеалогия, анатомия - области, презирани и дори смятани за “нечестиви” от Ал Каида и джихадистките й съюзници. В паметта ни веднага изниква печалният пример с фигурите на Буда от Бамиян в Централен Афганистан.

Преживели в течение на 15-ина века и ислямизацията, и монголите през 13-и век, и съветската окупация, тези огромни статуи, изваяни в скалата, не устояха на фанатизма на талибаните. Обявени от молла Омар за “идолопоклоннически”, през март 2001 г. статуите бяха взривени, което предизвика шок и възмущение в цял свят.

Дали 11 години по-късно, този път в Сахел, където за първи път ислямисти контролират голямо селище, подобно нещо няма да се случи и с ръкописите от Тимбукту? ЮНЕСКО изрази безпокойство и призова враждуващите фракции да пазят културното наследство на страната.

“Освен заплахата, която представляват сраженията за сградите в случай на контранастъпление на малийската армия, смятам, че има сериозни рискове и за самите ръкописи”, казва с тревога директорът на ИФАН. Опасяваме се да не станат предмет на контрабанда, казва Бокум. Страхуваме се също, че “новите господари” могат да ги унищожат, предупреждава той.

Тези ръкописи са просъществували благодарение на вековен ред в област на оживена търговия и кръстопът на всички народи, населяващи района. С идването на ислямистите този вековен ред бе разрушен и тази смесица от култури е в опасност, а с това - и ръкописите.

“За момента наистина не знам какво ще стане с моите ръкописи”, доверява собственикът на една от частните библиотеки в Тимбукту. “Чакам, но откровено казано, ме е страх.”

Трябва да се вземат предвид обаче два фактора: първо - това, че голямата част от ръкописите се пазят в семействата. Ислямистите обикновено се въздържат да проникват в интимността на домовете, което би могло да усложни задачата на евентуални цензори и служители на “нравствената” полиция.

Второ, тези ръкописи се смятат за съкровище, за уникално културно наследство, от местното население. Посегателството върху тях, дори в името на шериата, неизбежно ще отблъсне една голяма част от тези хора, което новите ислямистки господари на Тимбукту несъмнено не желаят.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване