04/06/12 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Русия и новото преселение на народите

Утро.ру

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Отделни хора, дори цели народи във всички времена са се изселвали другаде в търсене на по-добър живот. Чуждоземци са нахлували предимно в Европа, където местното население ги е възприемало най-вече като заплаха. Днес обаче вековните тенденции се менят - много държави (включително Русия) приветстват миграцията, а жителите на Западна Европа сами започват малко по малко да емигрират.

Първо за Русия. Хлътнала в дълбока демографска яма, тя в обозрима перспектива не може да се измъкне оттам самостоятелно. Днешната растяща раждаемост - ако се превърне в тенденция, ще повлияе благотворно на икономиката и демографската ситуация едва след двайсетина години. А дотогава Русия все така ще старее и ще измира.

Според официалните оценки населението в трудоспособна възраст ще намалее към 2025 г. с 10,4 милиона души. Почти всеки пети жител на страната тогава ще е надхвърлил 65 години. Общият брой на населението пък може да спадне до 2030 г. с 9 милиона. Затова без работна ръка отвън едва ли ще може да запазим икономическата динамика и контрола върху обезлюделите територии.

Между другото, от 1992 г. досега имигрантите са съкратили повече от наполовина спада на населението в Русия: коренните жители са станали с 13 милиона по-малко, затова пък в страната са се установили или са се върнали 7,4 милиона души.

Днес в Русия живеят между 4 и 5 милиона мигранти от чужбина, но легално работят само 2 милиона от тях. Останалите също се трудят, но без да плащат данъци. Безполезно е да ги пъдим, при това е икономически неизгодно: трудът им се търси, а няма с кого да ги заменим. Значи нелегалните трябва да бъдат легализирани.

До тоя простичък извод стигна най-после и руското правителство, което разработи нова концепция за миграционната политика. Системата от квоти за чуждестранни работници ще бъде премахната, а редът за получаване на миграционни карти - съществено опростен.

Освен това от година и половина вече на чужденци се издават лицензи за работа с нетърговски характер (като градинари, бавачки, строители на вили и т. п.). До момента са издадени над един милион лиценза; с покупката им гастарбайтерите внесоха в местните бюджети почти 4,5 милиарда рубли (едномесечните лицензи струват по хиляда).

Легализирането на трудовите мигранти по принцип е направо “златна мина” за държавата. Неотдавна Евроазиатската банка за развитие публикува доклад “Трудовата миграция в Единното икономическо пространство (ЕИП)”, според който изваждането на гастарбайтерите от “сянката” може да носи към 40 милиарда рубли годишно на руския бюджет. Освен това притокът на евтина работна ръка ще съдейства за нарастване на БВП.

Доколкото в условията на ЕИП между Русия, Беларус и Казахстан се предвижда свободно движение на работна сила, проблемът с нелегалната миграция трябва да бъде решен. Вече влязоха в сила две спогодби, които значително облекчиха реда за наемане на чужденци - граждани на други държави от ЕИП, и подобриха правния им статут. При положение че Киргизстан и Таджикистан също се канят да влязат в ЕИП, броят на нелегалните работници в Русия се очаква да спадне десеторно (естествено остава проблемът с нелегалните например от Украйна, Узбекистан и Молдова).

Според “Стратегия 2020″ (разработената концепция за социално-икономическо развитие на Русия) страната се нуждае от 250-300 хиляди имигранти средногодишно, а новата концепция за миграционната политика твърди, че трябва всяка година да пускаме в Русия по около 425 хиляди души.

Чуждестранният опит впрочем показва, че прекомерното либерализиране на миграционната политика също не води до нищо добро. Във Франция например това стана причина за масови безредици и погроми, след което Париж въведе имигрантски квоти и премахна автоматичното издаване на разрешителни за жителство на нелегални, живели в страната над 10 години. Неотдавна президентът Никола Саркози ...

Публикувана на 04/06/12 22:13 http://e-vestnik.bg/14382/rusiya-i-novoto-preselenie-na-narodite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване