04/08/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Двете големи партии в Гърция си връщат популярността

Двете основни гръцки партии, подкрепящи споразумението на Атина с ЕС и МВФ, са си върнали популярността с наближаването на парламентарните избори, показват проучвания, цитирани от Ройтерс.
Общата подкрепа за консервативната „Нова демокрация“ и социалистическата ПАСОК е нараснала до 40% от 26% през февруари. Други проучвания обаче показват, че подкрепата за двете партии е намаляла през последните седмици заради непопулярните икономии, което поставя под въпрос оцеляването на коалицията след изборите следващия месец. От „Нова демокрация“ и ПАСОК не са обявили засега дали ще подновят коалицията, сформирана през ноември, но подобна опция изглежда много вероятна, тъй като според допитванията нито една от двете партии няма да събере достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно. Следващото правителство на Гърция ще трябва да обяви плана за икономии на 14 млрд. евро, ако иска да продължи да получава спасителните помощи, за да избегне банкрут. Останалите партии, които вероятно ще влязат в парламента, са против сериозно орязване на разходите.
Предсрочните избори в Гърция се очаква да се проведат на 6 май, но според вътрешния министър Тасос Яницис е възможно вотът да бъде отложен с няколко дни. Кабинетът доскоро отказваше да посочи дата за парламентарния вот, тъй като парламентът преди това трябва да гласува законите, свързани с помощта от ЕС и МВФ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване