04/08/12 14:06
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Израел обяви нобелиста Гюнтер Грас за персона нон грата

Гюнтер Грас, носител на Нобелова награда за литература, получи забрана да влиза в Израел заради негово стихотворение, в което описва еврейската държава като заплаха за световния мир.

В стихотворението, публикувано във вестник “Зюддойче цайтунг” през миналата седмица, 84-годишният автор осъжда германските продажби на оръжие за Израел и призовава да не се позволява на Израел да извърши военна атака срещу Иран заради ядрената програма на властите в Техеран.

Според Гюнтер Грас Израел, а не Иран заплашва с унищожение и пръв ядрен удар, затова всички загрижени за мира на Земята трябвало да се обединят за да „спасят иранския народ от пълно унищожение“, а Иран въобще няма и помен от атомно оръжие, а само проучва с мирни цели.

В интервю в края на седмицата Грас заяви, че би трябвало да кръсти стихотворението “Това, което трябва да се каже” по друг начин, “за да е ясно, че говоря основно за правителството на Бенямин Нетаняху”. “Винаги съм подкрепял Израел, често съм бил там и искам тази държава да съществува в мир със съседите си”, каза той пред “Зюддойче цайтунг”.

Властите в Израел обаче го обявиха за persona non grata заради - по думите на вътрешния министър Ели Ишай - “опитите му да насажда омраза срещу Държавата Израел и народа на Израел и по този начин да прокарва идея, с която той публично е бил свързан в миналото, докато е носел униформа на СС”.

Произведението бе осъдено от водещите партии в Германия и от премиера Нетаняху, според когото иранската ядрена програма е заплаха от мащаба на холокоста.

В текста си Грас заявява: “Защо го казвам чак сега… че ядрената сила Израел заплашва вече крехкия световен мир? Защото това трябва да се каже днес, за да не е твърде късно утре. Също и защото ние - германците, и без това достатъчно натоварени, може да станем подизпълнители на престъпление, което може да се предвиди.”

Външният министър Гидо Верстевеле заяви пред неделния “Билд ам Зонтаг”, че “да се поставят на една и съща морална плоскост Израел и Иран е абсурдно”.

Ишай, който оглавява крайно религиозна еврейска партия в правителството на Нетаняху, предложи Гюнтер Грас да отиде в Иран, “където ще срещне добронамерена публика, щом иска да продължи да разпространява своята извратена и лъжлива творба”.

През 2006 г. в интервю за предстоящата да излезе негова книга “Беленето на лука” писателят разкри, че е бил член на Waffen-SS. Дотогава се смяташе, че той е бил твърде млад, за да попадне в системата на нацисткия режим.

Но документи от 1946 г., публикувани от сп. “Шпигел”, показаха, че авторът на един от най-известните антинацистки романи (”Тенекиеният барабан”) е кандидатствал на 15 години като доброволец за подводничар, после се е записал в отрядите за трудова повинност и през 1944г. е бил мобилизиран във Waffen-SS.

Той е бил обучен да стреля с противотанково оръдие и се е сражавал за 10-та бронирана дивизия на СС “Фрундсберг” до пленяването му край Мариенбад.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване