04/08/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Латвия, Литва и Полша са следващите кандидати за еврозоната

Латвия, Литва и Полша са следващите „потенциални кандидати” за присъединяване в еврозоната. Това заяви еврокомисарят по икономическата политика и финансите Оли Рен, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Способността на еврозоната да реагира трябва да бъде много по-добра, преди да започне значително разширяване", категоричен бе той. По думите му разрешението на финансовата криза в Европейския съюз е усложнено от първоначалните грешки при формирането на еврозоната.
„Няма да назовавам имена и да оценявам ничии действия, но присъединяването на Гърция през 2011 г. в еврозоната бе, както по-късно се изясни, голяма грешка”, заяви еврокомисарят. Според него още по-драматична грешка е допусната при планирането на валутния съюз, когато се е смятало, че Пактът за стабилност е достатъчен, за да се контролира икономическото състояние на страните членки. Той определи и като недостатък и липсата на средства за решаване на кризи във валутния съюз, като тези в края на 2009-а и в началото на 2010 г. Лидерите, които взимат решенията в Европа, трябва да бъдат предпазливи и зоната на единната валута да стане по-силна, преди да се разширява с нови членове. По този начин ще се избегнат кризи в бъдеще, предупреди още Оли Рен.
От потенциалните кандидати, визирани от еврокомисаря, Полша е единствената, която не изпадна в рецесия от държавите в ЕС. Тя бе и единствената, която се възползва от т. нар. гъвкави кредитни линии на МВФ още през 2010 г. в размер от 21 млрд. долара. Година по-късно тя бе заменена от двугодишно споразумение, което дава на страната достъп до заеми за 30 млрд. долара. Така Полша получи допълнителна ликвидност, чрез която си подсигури доверието на инвеститорите и финансовите пазари, без да използва средствата за текущи нужди. Засега Варшава запазва мълчание и предпочита да не предприема реални стъпки към присъединяване към еврозоната. Вместо това предпочита да продължи да привлича частни инвеститори с реформи и приватизация на държавни предприятия през борсата.
Последната присъединила се към еврозоната страна бе Естония, която от началото на 2011 г. официално стана 17-ият член на валутния блок.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване