04/08/12 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Мирослава Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД: Борисов печели, защото се съобразява с общественото мнение

- Г-жо Радева, в последните социологически проучвания „традиционните десни“ СДС и ДСБ остават вън от парламента или са на ръба на 4-те процента. Продължава ли кризата в Синята коалиция и може ли да бъде преодоляна с разширяване на сегашния формат?
- Не е толкова важен форматът, в който десните партии ще се явят на следващите избори, а какво ще предложат на избирателите. Проблем на Синята коалиция е, че не показва ясна политическа заявка, не са убедителни в позициите си. Като че ли по-силната фигура в коалицията е Иван Костов, но поне аз смятам, че мина времето на неговото поколение политици. Те имаха своите успехи, в момента обаче Костов изглежда като лице от миналото.
А Мартин Димитров е млад наистина, но няма достатъчно политическа харизма. Не можа като лидер да покаже собствена визия за бъдещето.
Проучванията ясно показват, че избирателите търсят алтернативи на БСП и на ГЕРБ, но не ги виждат в десните партии, за които говорим.

- Затова ли доверието към Борисов не претърпява сривове дори след поредица от скандали, както е от Нова година насам?
- Бойко Борисов не е просто харизматичен лидер, но първият лидер, който в най-висока степен се съобразява с нагласите на общественото мнение. Борисов е склонен да дава на заден ход за разлика от упоритостта и дори инатлъка на премиерите преди него.
Никога не е имало такава категоричност при смяната на важни политически фигури като министрите. Експертите отчитат това като слабост на управлението, но очевидно общественото мнение не смята така. Скандалите бяха много по-силни например в края на 2010 г. Тогава много анализатори бяха сигурни в спада на доверието, стигна се дори до спорове между социолозите.
И какво стана? ГЕРБ успя да спечели изборите през 2011 г. по един феноменален начин - с повече гласове, отколкото през 2009 г.
За мен е много интересен казусът с АЕЦ „Белене“. Беше очевидно трудно решение за Бойко Борисов и вероятно затова го отлагаше. Наистина ми е интересно дали това решение ще отхапе някакви парченца от народната любов.

- Кой би спечелил и кой би загубил от евентуални предсрочни избори?
- Борисов периодично показва, че е готов на предсрочни избори. По същество това е лидерска позиция: мен не ме е страх, аз съм силен, аз ще спечеля каквито и да са избори. Редно е, обаче да се каже, че всякакви избори носят много неизвестни.
Не мисля, че в момента можем да кажем кой ще изгуби и кой ще спечели от едни предсрочни избори. По-скоро няма вероятност това да се случи.

- Има ли вече данни как се отразява на БСП все по-изострящият се лидерски конфликт между Сергей Станишев и Георги Първанов?
- За мен е сигурно, че Станишев е боец. От изборите през 2009 г. имаме много доказателства, че Станишев не е това, което някои са си мислели за него. Той бе много категоричен да отстоява поста си на председател на БСП веднага след изборите, когато много силно му се искаше оставката.
В момента Станишев е в много по-силна позиция, има международно признание като президент на ПЕС. Не мисля, че има каквато и да е ситуация, която би го принудила да даде заден. Той се готви да спечели битката за председателския пост в БСП.
Въпреки изявите си, напоследък Първанов изглежда някак притеснен. Освен това за 10 години който и да е политик омръзва на хората. С всеки лидер това се е случвало.

- Съществува ли опасност свръхочакванията към Меглена Кунева да изхабят партията й още преди да бъде създадена?
- Има много голяма опасност това да се случи. Мисля си, че нейният по-голям потенциал бе като кандидат за президент. Тогава тя имаше по-ясно послание, някак си по-лесно й беше да влезе в роля.
При парламентарните избори играта е по-различна, а на Кунева й липсва екип, апарат, който да работи и да се бори за нея.
Самият факт, че нейната политическа заявка раздразни НДСВ, а нея не я признават всички от бившите й съпартийци, вече създава комплицирана ситуация. Не знам дали ще стигнат силите - нейните и на хората около нея - да създадат структури, мобилизирани да работят за тях по време на изборите. Това е голяма битка.
Знам, че към Кунева се присъединяват някои от бившите структури на СДС – предимно хората, които не съгласни Костов да ги управлява. Но е рано да се каже дали това ще стигне за успех на изборите.
Мисля, че е изключително важно Кунева да покаже най-близките си съратници – тези, които я признават за лидер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване