04/08/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Очаква ни ужасно бъдеще

Инвестиционният гуру Марк Фабер продължава да предупреждава за ужасното бъдеще, което ни очаква. Този път той прогнозира, че скоро богатите хора ще изгубят половината си състояние. Той обаче не казва как точно ще се случи това и не посочва точно определен период. След известно време ще станем свидетели на огромна загуба на богатство, която обикновено става посредством висока инфлация, социални вълнения, война или срив на кредитния пазар, казва Фабер пред CNBC.
Това на практика обаче не е толкова смела прогноза, колкото звучи. Инфлацията редовно „изяжда“ паричното богатство през последния век. В действителност, през последните 100 години стойността на всеки долар е паднала до 3.8 цента.Това е доста повече от 50% загуба на богатство, твърди Фабер.
Преди време той се обяви против включването на печатниците за пари във финансовата система. В интервю за германския „Ханделсблат“ той изрази съмнение, че парите на ЕЦБ ще стигнат до реалната икономика. Те по-скоро ще подгреят инфлацията и жертва ще станат честните вложители, казва Фабер.Според него на пазара в САЩ политиката на поддържане на конюнктурата и нулеви лихви надува кредитен балон, тъй като парите в крайна сметка не достигат реалната икономика.За самата финансова система Фабер казва, че тя е станала твърде голяма в сравнение с реалната икономика и много банки спекулират с принадлежащите на други пари, нерискувайки нищо: „Например Deutsche Bank по същество е хеджфонд и не рискува да понесе загуби. Защо? Защото, ако се наложи, правителството ще я спаси. Трябва да се върнем към диференцираната банкова система“, заявява икономистът. Той съветва инвеститорите да разделят своите средства на четири части и да ги вложат в корпоративни облигации, акции, ценни метали и азиатски имоти. Към хартиените, необезпечени валути се отнасям с огромен песимизъм. Заради своя петрол Близкият изток е като буре с барут. Освен това очаквам крах на социалните системи заради остаряването на населението. Като подготовка за завършващия етап на кризата бих си купил парцел извън града и бих се запасил със злато, коментира Фабер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване